Home
Columns2007-2008
Columns 2007 en 2008

24 Afscheid, voor even Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Thursday, 17 April 2008 10:00

Alsof alles uit de winterslaap verreist, zo veel activiteiten zijn er momenteel rond de haven in Roanne. Bootbewoners zijn volop bezig om zich voor te bereiden op het vertrek. Overal is men aan het werk. Diverse bedrijven zie je nu regelmatig in de haven verschijnen. Op het laatst moet er nog van alles gebeuren. Ook Roanne laat zich niet onbetuigd. Men begint werk te maken van de havenfestiviteiten in mei a.s. Het tijdstip is een beetje ongelukkig gekozen omdat veel schepen dan al zijn vertrokken, die normaal toch de basis vormen voor de belangstelling van de zondagse wandelpromenade. Mogelijk moet daar nog eens over gesproken worden, maar de interesse is er en dat is goed. Voor het eerst dit jaar gaat men er toe over om bezoekende schepen van deze festiviteiten gratis ligdagen aan te bieden. Dat is een beetje laat bekend gemaakt, maar toch. Je kunt het Fransen niet kwalijk nemen dat het een beetje met wat wij noemen de Franse slag gebeurt. We blijven vooral positief en wie weet kan dit aardige festival(letje) dan nog eens uitgroeien.

Read more...
 
23 Actief leven Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 11 April 2008 13:53

Langzamerhand komen we meer en meer tot de ontdekking dat het culturele- en verenigingsleven nog veel rijker is dan we toch al dachten. Het wemelt van de verenigingen op talloze gebieden. In een stad van nog geen 41.000 inwoners ontdekte ik alleen al op het terrein van de muziek meer dan dertig verenigingen. De sportverenigingen ben ik maar niet eens gaan tellen. Natuurlijk is er een Grand Roanne, maar in de eerste plaats spreken we ook dan over niet meer dan 70.000 inwoners en moet je bovendien rekenen dat de dorpen die dan worden meegeteld zelf eveneens een bloeiend cultureel- en verenigingsleven te bieden hebben.

 

Read more...
 
22 Beaujolais in de herhaling Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 04 April 2008 13:07

In de haven ligt een scheepje waarvan de eigenaar, Henri, een aangetrouwde neef heeft die wijnboer is in de Beaujolais. Wij kochten via hem al eens wijn bij deze neef. Enige tijd geleden werden we door Henri en zijn vrouw Genevieve uitgenodigd om bij hen te eten. Henri had ons al eens eerder van zijn kookkunsten laten genieten via wat hapjes die hij klaar maakte. Nu vergastte hij ons op een kaasfondue. Anders dan zijn Zwitserse tegenhanger wordt de fondue in het Oosten van Frankrijk niet gebonden. Het moet gezegd, de combinatie van Franse kazen smaakte uitstekend. Wel blijft er op het einde van deze fondue vocht over als gevolg van het niet binden. Daar wordt dus een ei in gebroken en snel geroerd tot het smeuïg is, hetgeen met opnieuw wat brood een waardige en smakelijke afsluiter vormt van deze fondue. Bij die gelegenheid kwam Henri met het idee een keer een bezoek te brengen aan zijn neef, de wijnboer in de Beaujolais. Nu zijn wij niet echt tegenstanders van dit soort vertier, dus de uitnodiging was bij ons niet aan dovemansoren gericht. Wel liet Henri weten zelf weinig te voelen voor het verzamelen van een groep. Dat was hem een keer eerder slecht bevallen. Mogelijk had toen ook de communicatie met sommigen een rol gespeeld. Aangezien het idee ons beviel namen wij het dus maar op ons om een groep te organiseren. Binnen de kortste keren hadden we een groep van tweeëntwintig mensen bijeen die met ons van mening waren dat je een dergelijk aanbod

Read more...
 
21 Voorjaar? Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 28 March 2008 10:40

Heerlijke voorjaarstemperaturen en prachtige bloei vielen ons reeds ten deel. We leefden dan ook met enige verwachting van mooie dagen naar Pasen toe. De week voor Pasen begon het kouder te worden en –naarmate de week vorderde- begon het ook natter te worden. Een kleine tijdelijke terugslag denk je dan eerst. Kort voor Pasen meldde een buurman al dat hij opnieuw sneeuw had gesignaleerd in de heuvels hier niet ver vandaan. Het duurde daarna niet lang meer of ook van uit de stad waren besneeuwde heuvels te zien.

Read more...
 
20 Vernissage-Lente-Feestje Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 21 March 2008 10:39

Vul maar in. Fransen weten altijd wel een reden te verzinnen om een feestje te organiseren.  Verbaast het iemand nog dat dit vooral gepaard gaat met eten en drinken? Hoe je het ook wend of keert, daar is de cultuur hier voortdurend van doortrokken. Dit keer was de aanleiding dat een kennis van een kennis een winkeltje heeft met bijzondere tweede hands kleding. Het duurdere soort om in uit te gaan dus. Daartussen door heeft ze ook sieraden gedrapeerd en kleine antieke hebbedingetjes. Een kennis van deze kennis van een kennis zou schilderijen ten toon stellen in dit winkeltje. Dan gaat dus iedereen aan het rondbellen om daar mensen heen te halen.  Maar daar ben je natuurlijk niet mee klaar hier. Tegenover dit winkeltje is een restaurantje met een nieuwe eigenaar. Dus werd die ingeschakeld om later op de avond in zijn restaurant wat amuses te serveren.  Je noemt het dan gewoon een lentefeestje. Nee, dat is uiteraard voor eigen kosten. Toch zijn er ruim voldoende mensen om het restaurant te vullen.

Read more...
 
« StartPrev12345NextEnd »

Page 1 of 5