Home
Columns 2006 - 2007


35. Weer onderweg Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 08 June 2007 00:00
Terug in Nederland overvalt ons steeds weer de hectiek van het Nederlandse wegennet. Overal en op alle uren van de dag heb je daar maar rekening mee te houden. Eenmaal gewend aan het Franse platteland vraagt dat iedere keer een grote overschakeling. Met weemoed denken we na een paar weken aan de rust in onze Franse omgeving, al dan niet onderweg met het schip. Toch blijft veel hier onvermijdelijk aan ons trekken. In de eerste plaats natuurlijk de kinderen en de uitbreidende schare van kleinkinderen. Wat heerlijk om daar weer van te kunnen genieten. Nog even dan zijn de oudsten er misschien wel aan toe om bij Opa en Oma aan boord te komen logeren. Maar je hebt zo ook je favoriete plekjes hier waarvan het een plezier is om die weer eens op te kunnen zoeken. Even een wandeling door Amsterdam, langs de plekken waar je als kind bent opgegroeid. Of wat lopen langs de grachten of in het Vondelpark. Even op bezoek in Brabant waar we zo lang gewoond hebben: oude buren en vrienden (komt dikwijls overeen) ontmoeten.
Read more...
 
34. Hoezo verknocht Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 01 June 2007 00:00
Wij spreken nog al eens lovend over het wonen in Roanne met zijn fraaie en afwisselende omgeving. Een beetje overdreven denkt u? Achter ons ligt een Engels bootje dat door de eigenaar in twee jaar tijd in zijn achtertuin is verbouwd van zolderbakkie tot varend woonscheepje. Zoals zoveel Engelsen met hen, deerde het niet in wat voor bootje, er werd gewoon het kanaal mee overgestoken. Je moet er niet aan denken hoe dat onderweg gerold heeft.
Read more...
 
33. Waar halen we nou wijn? Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 25 May 2007 00:00
Op zoek naar een gite waar dochter Nienke in het najaar met man en kind een korte vakantie door zou kunnen brengen, komen we op de mooiste plekjes. We vertellen daar enthousiast over bij vrienden en kennissen en die zorgen weer voor nieuwe informatie over mogelijke gites en –en passant- over enkele wijnboeren die we zeker moeten bezoeken.
Read more...
 
32. Afscheid Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 18 May 2007 00:00
Als de zomer nadert zie je dat steeds meer mensen de kriebels krijgen. Schepen worden schoongemaakt en geschilderd. Over en weer is er veel contact over diverse technische vragen en problemen. En hele vroege vogels liggen al klaar voor vertrek. Er wordt dan ook een weekeinde gepland waarop het afscheid gevierd wordt. Ook daar wordt de mooie kom bij Artaix voor gekozen, waar in het najaar het weerzien gevierd werd.
Read more...
 
31. Jeu de boule (of Pétanque) Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 11 May 2007 00:00

Leuk spelletje voor op het strand, waarbij niemand echt de regels kent. Als je maar zo dicht mogelijk bij het kleine balletje gooit is meestal de stelregel. Eenvoud troef. En waarom ook niet, als je er gewoon lol in hebt. Anders wordt het al, als je op vakantie in Frankrijk in parken en op pleinen op een mooie zomeravond groepen Fransen (meestal nog steeds heren) bezig ziet. Daar gaat het er heel wat serieuzer aan toe. Regelmatig komt het meetlint (of eenvoudig een touwtje) er aan te pas om verschillen van inzicht te beslechten. Tot op de millimeter wordt de ligging der ballen gecontroleerd. En soms ontstaan er dan nog lange en heftige discussies. De meeste toeristen denken er niet aan om zelfs maar een poging te wagen om hier aan mee te doen. Het gebrek aan regelkennis schrikt af, maar zeker ook het risico om met je vakantie-Frans in deze heftige discussies verzeild te raken. Het lijkt tenslotte soms wel of de toekomst en het gezamenlijke welzijn er van af hangen.

Read more...
 
« StartPrev1234567NextEnd »

Page 1 of 7