Home
Columns 2009-2010


21 Welkom bij ...................... Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 16 April 2010 16:59

Zo nu en dan kijken we wel eens naar de Nederlandse televisie en een programma dat ons altijd zeer intrigeert is:  “Ik vertrek”.   Vooral het feit dat mensen dikwijls nauwelijks voorbereid vertrekken verbaast ons steeds weer. Ze zijn nauwelijks tot niet een taal machtig, moeten nog op zoek naar een woning of ander onroerend goed, weten nog niet goed hoe aanvullende financiering te regelen etc. We vragen ons iedere keer weer af hoe mensen tot zo’n beslissing komen. Niet zelden kun je van te voren al voelen aankomen dat dit niet goed gaat. Verblind door mooie omgeving en plezierige vakanties wordt alles terzijde geschoven en daar gaan ze! Maar soms gaat het anders.
Zo zagen we al weer lang geleden een programma over twee mannen die niet ver van ons vandaan een oude school (later was het ook nog kleine vakantiekolonie) kochten om daar een Chambre d’Hôte van te maken. Wat een chaos waar ze nog maar iets van moesten zien te maken. We werden al moe bij het kijken er naar. En toch .................................................... 
De manier waarop ze er over spraken gaf ook het gevoel dat er over na was gedacht. Het leek zeker geen sprong in

Read more...
 
20 Vide grenier Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 10 April 2010 12:10

Letterlijk vertaald betekent Vide grenier zoiets als: “Legen van de zolder”. En de eerdere inhoud van die zolder show je dan ergens in een standje of simpel op een kleedje op straat. Loopt heel Nederland op Koninginnedag uit voor de spontane rommelmarkten: Frankrijk kent op dat terrein een rijke traditie. Ieder dorp of gehucht heeft minstens één keer per jaar wel een rommelmarkt. Is het dan ook nog een beetje mooi weer dan is het altijd een succesvolle attractie. Meestal betaal je een paar euro om er te mogen staan. Er worden speciale kalenders van bijgehouden en particulieren zowel als handelaren staan er broederlijk naast elkaar. Begint ergens een rommelmarkt om negen uur dan kun je er donder op zeggen dat de eerste deelnemers er al om zes uur in de ochtend zijn, ongeacht welk jaargetijde, om de mooiste plekjes te kunnen bezetten.

Read more...
 
19 Buitenleven Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 02 April 2010 13:23

Gelukkig kunnen we langzamerhand weer meer en meer het buitenleven oppakken. En wij zeker niet alleen. Rij door Franse dorpjes en je ziet nauwelijks iemand. Uitgestorven lijkt het dikwijls. Dat schijn bedriegt blijkt vervolgens wel op de weekmarkten. Datzelfde uitgestorven lijkende dorp is ineens vol leven en uit de wijde omgeving stroomt men toe. Begint het voorjaar aan te breken dan nemen die markten in omvang toe en ook de aantallen bezoekers. In de haven zie je vooral in het weekeinde weer steeds meer wandelaars die ons komen bekijken. (Ongegeneerd bekijken wij hen. Apenkooi dus.)  Buiten de stad wordt zo gauw het maar even kan buiten gegeten en overal zijn voorjaarswandelingen te maken.
Ook hier in de stad is nu de weekmarkt iets dat tot de levendigste momenten van de week kan worden gerekend. Ook hier heeft die markt langzamerhand weer zijn maximale omvang bereikt en vertoeft men er graag. Kopen of flaneren, dat maakt niet uit.
Zeker in een provinciestad als Roanne is het

Read more...
 
18 Rijbewijs Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 26 March 2010 14:53

Ik ben nu al een aantal jaren in Frankrijk en binnenkort gaat mijn rijbewijs aflopen. Lastig, want je moet daarvoor naar Nederland. Aanvragen, medische keuring, wachten en dan krijg ik een rijbewijs voor vijf jaar. Waarom dus niet gewoon hier het rijbewijs verlengen, dat wil zeggen dat ik een Frans rijbewijs krijg. Alle regelingen daarvoor kan ik hier bijna om de hoek doen. Bijkomend voordeel dat het motorrijbewijs en het gewone autorijbewijs hier voor het leven worden afgegeven. Nooit meer verlengingsgezeur dus en geen medische keuringen daarvoor. Kortom, op een mooie voorjaarsochtend stap je de sous-préfecture binnen omdat je er toch net langs komt en je net zo goed nu even kunt informeren. Grote schrik want er staat een enorme rij wachtenden. Dat blijken echter allen wachtenden voor een kenteken te zijn en ik kan zo langs de rij naar voren lopen naar het rijbewijzenloket. Dat begint voorspoedig. De

Read more...
 
17 Actieve haven Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 19 March 2010 13:27
Op een van de schepen hier in de haven leeft zo nu en dan een Zuid-Afrikaan van Engelse afkomst. Zo nu en dan? Ja, hij heeft een groot en mooi schip, maar ook een (zeer) druk leven. Hij heeft een huis in Zambia waar hij regelmatig verblijft, een huis in Engeland en kocht een huis in Frankrijk waar veel aan te doen is. Aan varen komt Richard al enkele jaren niet meer toe. Zijn schip staat nu dan ook te koop.  Het grootste deel van zijn leven draait nu om Zambia. Hij was daar de initiatiefnemer bij de oprichting van een school en heeft school en omgeving min of meer geadopteerd. Dat betekent dat hij tracht de betaling van de onderwijzers te financieren en regelmatig met veel goederen naar Zambia rijdt om mensen te voorzien van de hoogst nodige zaken als kleding, schoeisel, brillen en gereedschap. Ook is er altijd plaats voor speelgoed voor de kinderen.
Dezer dagen was hij weer in de omgeving omdat hij zijn huis aan het renoveren is. Daarbij liet hij zich tegenover kennissen ontvallen dat hij binnenkort een vrachtwagen van uit Engeland laat verschepen die hij zo veel mogelijk wil vullen met goederen. Dat was aan geen dovemansoren gezegd. Binnen de kortste keren gonsde dit bericht via een zeer actieve Australische dame de haven rond. Velen begonnen hun schip op te ruimen en vulden tassen en zakken om mee te geven.
Wel, dachten wij, waarom zouden we ook onze Franse kennissen
Read more...
 
« StartPrev12345NextEnd »

Page 1 of 5