Home
Columns 2011 - 2012


20 Feest Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Tuesday, 19 June 2012 19:07

Het is de tijd van het jaar waarin de rommelmarkten, patroonsfeesten, festivals en wat al niet meer aan feestelijke gebeurtenissen losbarsten. Ieder Frans dorp, hoe klein ook heeft wel een feest/festival, waar ook de hele omgeving bij wordt uitgenodigd. Opvallend daarbij is dikwijls de kwaliteit van het gebodene. Zo waren we recent een zondagmiddag in het dorpje (gehucht zou je eigenlijk mogen zeggen, want ze hebben al met al 380 inwoners)  Pommiers. Verdeeld over een kleine 25 km² halen ze een bevolkingsdichtheid van 15 inwoners per km². Voldoende ruimte dus. Zoekt u het op via Google dan zijn er meer dorpen met dezelfde naam, maar hier gaat het om Pommiers Loire (42). Het laatste is het

Read more...
 
19 Flashback Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Sunday, 13 May 2012 12:47

We waren kort naar Nederland en dan stoppen de columns over het Franse leven even. Vooral omdat het te veel aandacht vraagt bij de heel andere dingen die we dan aan het doen zijn.  Niet dat er dan niets te beleven is. Vooral het reizen in Frankrijk levert nog wel eens ideeën op. We waren nog maar net terug van de tournee door Polen en zouden na een dagje verder reizen naar Nederland. Nu was de reis door Polen redelijk vermoeiend geweest. Zes dagen rondreizen met vijf concerten is een behoorlijke opgave. Twee bussen en een bestelwagen met materiaal vraagt enige planning en overwicht op een groep om iedereen en alles steeds

Read more...
 
18 Franse afspraken Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 13 April 2012 17:46

Eigenlijk viel het mij tot nu toe wel mee. Al die verhalen over afspraken die niet nagekomen worden: het zal wel. Je moet je een beetje aanpassen en niet met je Noordelijke gestreste mentaliteit mensen onder druk zetten. Je maakt een grap en spreekt over de belangrijker zaken des levens zoals het weer, de familie of dat nieuwe restaurantje en dan komt het allemaal wel goed.                                         
Toen dus een Amerikaanse kennis vroeg of ik even met hem mee wilde gaan naar een metaalbedrijf waar hij iets wilde bestellen en waar men hem niet begreep, zei ik natuurlijk ja. Er werd een afspraak gemaakt voor een bezoek, “want orders opnemen mag alleen de baas”. We moesten er vervolgens nog wel even twee keer naar toe, want de eerste keer was de baas, ondanks de afspraken, niet aanwezig. Het had een teken aan de wand moeten zijn, maar bij de volgende afspraak was hij er wel en graag in voor wat gezellige kout. De kisten die onze collega schipper wilde laten maken konden natuurlijk gemaakt worden: fluitje van een cent. Nog even de tekening aanleveren met de gewenste maten en dan konden ze aan de gang. Daarvoor hoefde ik niet opnieuw mee, want de afspraken stonden immers. Als de kisten klaar waren zou hij wel bellen.

Read more...
 
17 Paris, Paris …… Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 06 April 2012 11:33

Nee, u heeft geen column gemist de afgelopen week. We waren er gewoon even niet door een weekeindje Parijs. Even een goede vriendin bezoeken die met haar schip in de haven l’Arsenal in Parijs ligt. Zoals kenners weten tussen de Place de la Bastille en de Seine gelegen. In het hart van Parijs dus. Zonder meer een unieke plek. Dat weten de beheerders van deze haven ook. Voor ons schip zouden we momenteel € 68,00 per nacht liggen moeten betalen. Onze vriendin heeft er een jaarplaats waarvoor ze een kleine twaalfduizend Euro kwijt is. Zonder elektriciteit, dat wel. Natuurlijk, men kiest er zelf voor en het is waar, het blijft iets aparts hebben om een tijdje met je eigen huis midden in Parijs te vertoeven.
In deze verkiezingstijd heb je er dan ook nog gratis vermaak en muziek bij

Read more...
 
16 U wordt aangehouden Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 24 March 2012 15:25

De titel van vandaag is een welbekende uitspraak uit talloze politieseries. Gewoon de politie die iemand arresteert. In Frankrijk is dan direct de vraag aan de orde: “door wie?”
Heeft u te maken met de gemeentepolitie (Police Municipal), Gendarmerie of zelfs de Nationale politie (Police National). Alle drie hebben ze de mogelijkheid om u aan te houden. Lange tijd vroeg ik me af hoe dat nu werkt. Soms zie ik hier op de kade een snelheidscontrole, uitgevoerd door de police municipal. Normaal zou je zeggen. Maar dan staat een andere keer ineens de gendarmerie een controle te houden. Toen ik een keer op een nacht belde omdat een aantal min of meer dronken vandalen uit hun bol gingen stonden er binnen vijf minuten meerdere politiewagens.

Read more...
 
« StartPrev1234NextEnd »

Page 1 of 4