Home Columns "07 - "08 24 Afscheid, voor even
24 Afscheid, voor even Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Thursday, 17 April 2008 10:00

Alsof alles uit de winterslaap verreist, zo veel activiteiten zijn er momenteel rond de haven in Roanne. Bootbewoners zijn volop bezig om zich voor te bereiden op het vertrek. Overal is men aan het werk. Diverse bedrijven zie je nu regelmatig in de haven verschijnen. Op het laatst moet er nog van alles gebeuren. Ook Roanne laat zich niet onbetuigd. Men begint werk te maken van de havenfestiviteiten in mei a.s. Het tijdstip is een beetje ongelukkig gekozen omdat veel schepen dan al zijn vertrokken, die normaal toch de basis vormen voor de belangstelling van de zondagse wandelpromenade. Mogelijk moet daar nog eens over gesproken worden, maar de interesse is er en dat is goed. Voor het eerst dit jaar gaat men er toe over om bezoekende schepen van deze festiviteiten gratis ligdagen aan te bieden. Dat is een beetje laat bekend gemaakt, maar toch. Je kunt het Fransen niet kwalijk nemen dat het een beetje met wat wij noemen de Franse slag gebeurt. We blijven vooral positief en wie weet kan dit aardige festival(letje) dan nog eens uitgroeien.

Dit weekeinde zal er al sprake zijn van het vertrek van een armada vanwege de grote afscheidsbarbecue in het inmiddels welbekende Artaix op woensdag a.s. Wij voegen ons bij de maandag vertrekkende groep. Na de bbq zullen slechts enkelen nog even terugkeren naar Roanne. Maar na dit weekeinde is de toon dan toch gezet. De zondagse wandelaars zullen grote stukken kade leeg vinden. Velen vinden dat weer minder leuk naar we inmiddels van diverse kanten begrepen. Er is tenslotte altijd wel wat te zien aan al die boten. Zo is het de laatste tijd plotseling een attractie om met hele families voor ons schip stil te staan waarna het grote pret is om te proberen onze scheepsnaam uit te spreken. Nog even en we gaan geld heffen voor dit vermaak dat we brengen. Men zal echter voorlopig moeten wachten tot eind september en dan zal de haven weer vol liggen. De havenmeester verzekerde mij afgelopen week dat hij voor alle aanvragen die er inmiddels liggen, nog zo’n vierhonderd meter kade te kort komt. De wandelaars hebben in het najaar dus weer heel wat te zien. Wij hopen dat de toenemende wachtlijsten niet gaan leiden tot steeds hogere tarieven.


Inmiddels bezocht ik voor de tweede keer de repetitieavond van het Ensemble Vocal de Roanne. Het blijkt een al zestig jaar bestaand ensemble te zijn dat inmiddels enige faam heeft. In deze hele tijd van bestaan is dit koor pas aan de tweede dirigent toe. Dat is op zich al een bijzonderheid. Enfin, deze avond was de “Chef” ook weer aanwezig. Voor mij was het de vraag of geaccepteerd wordt dat ik voorjaar en zomer lange tijd afwezig ben. De chef moest dat vandaag persoonlijk beslissen. Het verwonderde mij dan ook niet dat ze vroeg of ik even na wilde blijven voor een kort gesprekje. Na vertrek van ieder werd de pianist terug geroepen en werd me een klassiek lied met de muziek voorgelegd met het verzoek dit maar even te zingen. Onmiddellijk stond me het zweet in de handen. Op zo’n forse aanpak had ik niet gerekend. Ik vond het maar matig gaan, maar madame vond het trés bien tot mijn verwondering.
Dat was dus al de zoveelste plek waar men graag wilde weten of we in september/oktober wel terug komen. Dan zullen de voorbereidingen voor de concerten in Haarlem en Amsterdam beginnen!!! Welkom en tot ziens dus.

Na al het afscheid nemen zijn we er klaar voor om te vertrekken en het kriebelt steeds meer. Afscheid, maar slechts voor even. Dat zeg ik nu ook tegen al die trouwe lezers die zo veel keren ook van hun belangstelling blijk gaven. De columns van dit seizoen zijn nu even op. Het zal wennen zijn aan een nieuwe routine. Ongeveer om de vier weken zullen we van ons laten horen via de nieuwsbrief, afhankelijk van verbindingsmogelijkheden die zich en route voordoen. Dan zullen logboektekstjes over de reis te zien zijn en zal zich het nieuwe fotoalbum vullen. Na komende woensdag zakken we verder af naar Digoin om daar naar het Oosten het Canal du Centre op te gaan. Daar bevinden zich al vele aardige plekken die we nader zullen bekijken. Aangeland op de Saone zullen we even in St. Jean de Losne blijven om in juni een bezoek aan Nederland te brengen. Afhankelijk van het weer en de stroom op de Saone zullen we daarna de Doubs en mogelijk nog even het riviertje de Seille bezoeken. Een heel programma dus.
Kortom: tot ziens, maar ook tot gauw.


Ton