Home Columns "08 - "09 3 Winkelen
3 Winkelen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 25 October 2008 16:45

We stoppen onderweg met de boot op een prachtig en rustig plekje vlak bij een flink dorp. Alles ziet er verzorgd uit. Mooie drijvende pontons om aan te liggen. Er zijn picknicktafels en er is drinkwater beschikbaar. Het ligt er allemaal zo idyllisch bij, omgeven door velden waterlelies, dat we zonder een spoor van twijfel besluiten hier op z’n minst enkele nachten te blijven. Als na vastleggen de rust neerdaalt gaan we eerst eens rustig er bij zitten met een drankje om van het mooie plekje te genieten. Bijkomend voordeel is dat we tegen een flink dorp aan kijken, waar het ongetwijfeld ook niet aan de nodige voorzieningen ontbreekt. Na een uurtje wandelen we dus maar eens die richting uit. Mooie hoofdstraat, maar voor het tijdstip rond een uur of vier wel buitengewoon rustig. We lopen de hele straat uit en zien enkele huizen waar een winkel gezeten zou kunnen hebben. We gaan enkele zijstraten in, maar ook daar niets. Zelfs geen bakker. We zijn toch wel in een Frans dorp? Terug gelopen door de dorpsstraat zien we eindelijk iemand voor een huis zitten. We informeren dus maar eens waar we de winkels kunnen vinden. Het blijkt dat de laatste bakker recent vertrokken is en dat in het hele dorp niet één winkel meer te vinden is. Dat verklaart de rust. Maar dit is toch niet normaal?

 


Het verhaal dat dan volgt is er een van treurnis. Frankrijk heeft massaal de shopping mall ontdekt. Je vindt ze dan ook overal en we maken er zelf zonder er verder over na te denken ook wel gebruik van. De shopping mall van de stad Dôle blijkt hier ongeveer aan de achterdeur van het dorp te liggen. Mensen met vervoer en jongeren vielen gemakkelijk voor het grote assortiment. Dat is de doodsteek geweest voor de lokale middenstand. De grote winkels voor de massa blijken aan het einde van een steil oplopende straat te liggen. We lopen puffend een kwartiertje omhoog en kijken ter plekke met een andere blik naar de grote parkeerplaatsen en de toch zo vrolijk wapperende vlaggen. Noodgedwongen halen we bij een supermarkt een brood.

Nee, de ouderen van het dorp die niet over een auto beschikken kunnen deze winkels lastig bereiken. Velen zijn dan ook al weg getrokken en de hier toch al niet dure huizen vonden snel aftrek bij jongere forenzen die hier nog een aardig huis konden vinden. Dat is een tweede reden waarom het hier midden op de dag zo stil is. Doods en saai is het dus nu in dit mooie dorp. De paar ouderen die we spreken bevestigen dat. Ons plekje buiten het dorp is nog steeds even mooi, maar de rust heeft voor ons nu toch een wrang bijsmaakje gekregen. Ook zelf zijn we nu slachtoffer van de leegloop. We hebben meer boodschappen nodig en met een zware boodschappentas de lange steile straat te bewandelen zien ook wij niet zitten. Na een inderdaad heerlijk rustige nacht vertrekken we dus maar om bij het centrum van Dôle in een jachthaven te gaan liggen. We kunnen nu in ieder geval onze boodschappen doen. Nu valt het echter op dat ook in het centrum van Dôle een aantal winkelpanden leeg staan. Gelukkig overheerst het nog niet, maar diversen blijken ook hier het loodje te hebben gelegd en diegene die het zich kon permitteren is zelf naar de shopping mall vertrokken. Jammer, omdat de leegstand toch enige afbreuk doet aan de sfeer. Gelukkig komen we onderweg nog in heel wat aardige dorpen en stadjes waar dit moderne fenomeen nog ver weg is. Daar worden bij de bakker of de kleine lokale supermarkt de laatste nieuwtjes nog uitgewisseld en wacht je ondertussen rustig op je beurt, want haast is er dan natuurlijk niet bij. Wat een gezond leven eigenlijk.

Terug in Roanne vinden we snel alle ons vertrouwde winkels weer. Maar nu valt ineens veel meer op dat het grote pand waar zo’n mooie sportzaak zat nu al drie jaar leeg staat. En bij nader inzien zijn er nog een aantal van dat soort zaken die ooit gezichtbepalend waren vertrokken naar een van de grote centra buiten de stad. Door de leegstand worden de ramen gebruikt voor het aanplakken van reclamebiljetten, waardoor het er ook niet beter uit gaat zien. Inderdaad, rond Roanne liggen zelfs drie van die enorme shopping malls. We beginnen nu de relatie te zien. Al de grote zaken die zijn vertrokken hebben plek gevonden in of nabij die centra. Kleinere winkels komen daardoor soms ingeklemd te zitten tussen onaantrekkelijk uitziende panden die de loop er bepaald niet in brengen. Hee, dat is waar, we hebben nu al drie bakkers zien vertrekken……
Op sommige plekken probeert men het tij wat te keren door het aanleggen van markthallen waar een aantal, meest ambachtelijke, bedrijven bij elkaar gaan zitten in de stad. Inmiddels wordt het langzaam ook gewoner dat men te hoop loopt tegen plannen voor weer nieuwe massale winkelcentra in de wei. De vraag is of men niet te laats is. Te vrezen valt dat vele plannen al gereed liggen met vergunningen en al.
God zij gedankt kennen de meeste steden en dorpen nog wel de wekelijkse markten, waar nog ouderwets ook boeren direct hun waren te koop aan bieden. Dat volgens Europese regels de olijvenman zijn waren niet meer in open bakken mag hebben liggen wordt gelukkig nog schouder ophalend afgedaan zodat je de koopwaar nog kan proeven. De kaasboertjes zouden volgens diezelfde regels hun geitenkaasjes in gekoelde toonbanken moeten hebben liggen, hetgeen natuurlijk niet haalbaar is voor hen. Als dat allemaal ook nog op zou moeten houden zou de Franse sfeer die we zo hebben leren waarderen weer een stukje verder afgeknepen zijn. Wat een treurnis.
Kom we moeten weg: naar de markt.

TON