Home Columns "09 - "10 7 Culinaire geneugten
7 Culinaire geneugten Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 11 December 2009 22:35
Het is echt de tijd van het jaar om weer eens aandacht te besteden aan het culinaire hoogtepunt dat wordt gevormd door de aanloop naar de Kerst. Eigenlijk begint dat welbeschouwd al met de “Table Ouvert” in oktober. Ik vertelde eerder al over dit festival dat massa’s bezoekers naar de restaurants in Roanne en omgeving lokt. De sfeer begint er daarmee al enigszins in te komen. Liefhebbers die zich tijdig willen voorbereiden nemen deel aan een van de kookworkshops of bezoeken een van de vele bedrijven die in dezelfde tijd hun deuren openen. De eerlijkheid gebiedt te vertellen dat hier ook vele bedrijven bij zijn die niets met kookkunst van doen hebben. Het valt echter wel op dat juist ook de bedrijven die iets doen op het terrein van voeding al snel zijn volgeboekt. Dan beginnen de catalogi in de bus te vallen. Natuurlijk gebeurt dat ook bij u, maar reeds begin November liggen de eerste catalogi met oogstrelende gerechten, al dan niet kant en klaar te krijgen, op de mat. Natuurlijk zijn de carpaccio van eendenborst of de hele zalm of het stuk wildgebraad of de timbaaltjes van schaaldieren nog lang niet tot Kerst goed te houden. Het zijn dan ook slechts opwarmertjes om alvast in de (smaak)sfeer te komen. Er zijn maar weinig winkels te vinden die hier niet smaakvol op inspelen. Zo dus ook de boekhandel. Nieuwe boeken zowel als het antiquariaat halen alles uit de kast. Dat culmineert op enig moment in een volledig op de gourmands gerichte boekenmarkt.
 Denk nu niet dat hier een klein stalletje staat met wat kookboeken, nee, de ene grote stand na de andere biedt een keur van boeken op culinair gebied aan. Uiteraard horen daar b.v. ook de talloze wijnboeken bij. In de stands van de diverse antiquariaten zijn originele uitgaven te vinden van alle grote Franse keukenmeesters.
Rond om dit boekengebeuren kan men weer het hart ophalen aan de vele demonstraties, waar adviezen uit boeken in de praktijk worden gebracht. Bekende koks en zij die dat willen worden geven doorlopende voorstellingen als ware entertainers. En ook daarbij is de belangstelling groot. Ruim voor het begin van iedere “voorstelling” loopt de tribune vol. Standhouders van de boekenmarkt worden tot rust gemaand zodat de bezoeker de demonstratie van zijn voorkeur ongehinderd kan volgen. Na de demonstraties gaat men de aanbevolen boeken bekijken en keuren, hetgeen een nauwkeurig proces is want er is simpelweg te veel om zomaar even een boekje te kopen. Boekenverkopers voeren met hun potentiële klanten soms lange adviesgesprekken. Als ik dus een vraag wil stellen over de verkrijgbaarheid van een bekende wijnatlas die ik al een paar jaar vergeefs zoek betekent dat geduld en me op het juiste moment op een van de verkopers werpen.
Uiteindelijk lukt me dat het makkelijkst als ik met een aardig overzichtje van de Franse keukenmeesters in de hand ga staan en duidelijk maak dat ik dit wil aanschaffen. Dat geeft me een ingang om ook mijn vraag aan de orde te stellen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Vervolgens is de verkoper al zo snel weer door volgende klanten geclaimd dat ik  mijn best moet doen om het al keurig ingepakte bundeltje nog te kunnen betalen.
Ondertussen staan er in een aparte zaal volledige stands met kookboeken voor kinderen. Natuurlijk kunnen die daar ook hun kennis verrijken met eenvoudige apparatuur waarmee quizzen zijn te spelen. En, zo groot zo klein, ook hier vinden kookworkshops plaats waarbij kinderen zich verdringen. Je hoort de kleintjes al discussiëren over de menu’s die ouders zich hebben voorgenomen met de feestdagen.
Tot aan de kerst loopt dit alles langzaam op. In het midden van deze nacht (11-12 december) zullen we de standhouders op de kade aan horen komen voor de grote Kerstmarkt die zich straten lang uitstrekt. Gezien mijn relaties met enkele wijnboeren beschik ik ondertussen ook over een aardige waaier uitnodigingen om te komen proeven. We kiezen er maar voor om daar gehoor aan te geven. De Kerstmarkt op de kade mag nog zo groot zijn, het goedbedoelde rommelgehalte is ondertussen ook erg groot. We laten de markt dus maar voor wat die is. 
Over twee weken is ieder langzaam moe aan het worden van al deze feestelijke activiteiten. Kerst zelf is daarna bijna een anticlimax. Ruim op tijd heeft ieder het diner/souper klaar dat de avond voor Kerst in familiekring wordt gegeten. De ochtend van Kerst moet je er dan al vroeg bij zijn om nog verse zaken in te kopen die je graag pas op het laatste moment op deze dag in huis hebt. De hele ochtend is het in de stad dan ook nog een drukte van belang. Rust ontstaat pas in de middag van de eerste Kerstdag. En de tweede dag? Die is er niet. Dan is ieder weer gewoon aan het werk. Wij blijven dan altijd een beetje met het gevoel zitten van “was dat het nu …..?”  Een hele lange aanloop met een klein sprongetje. 
Maar goed, nieuwe feestelijke gelegenheden laten nooit lang op zich wachten.

TON WILHELM