Home Columns "10 - "11 10 Betalingsperikelen
10 Betalingsperikelen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 17 December 2010 15:35

Vele jaren was Frankrijk ons favoriete vakantieland. Ter voorbereiding van de vakantie ging je lang geleden naar de bank of de ANWB om als zekerheid achter de hand travellercheques mee te nemen. Je kocht de nodige Francs en dat was het. De komst van de Eurocheques gaf een hele verbetering. Je kon ze in het buitenland lang niet overal gebruiken om te betalen, maar je kon er wel mee bij vele banken terecht om geld op te nemen. Een beetje dorp in Frankrijk had wel een Credit-Agricole en daar werd je cheque altijd geaccepteerd. Veel, veel later kregen we het eerste bankpasje. Al snel liep Frankrijk voorop met de betaalmogelijkheden. Ik herinner me nog helder de verrassing toen we voor het eerst probeerden met een Nederlands pasje bij de supermarkt te betalen. Het duurde soms even voor de apparatuur de inbelverbinding tot stand had gebracht, maar –grote verrassing- het werkte. Omgekeerd kon je soms nog wel verrast worden door een restaurant dat die buitenlandse kaarten allemaal veel te

wild vond en dus weigerde te accepteren. Het bordje Carte Bleu op de deur sloeg volgens de eigenaar alleen op de eigen Franse kaarten, die inderdaad blauw van kleur waren. Schrapen dus in de diverse portemonnees om de genoten maaltijd af te kunnen rekenen.

En nog steeds loopt Frankrijk met het onderdeel betaalkaart voorop in die zin dat ik met mijn Nederlandse bankpas overal kan betalen en nog veilig ook. De magneetstrip is hier immers al enige tijd geleden naar de prullenbak verwezen. Je betaalt op de veilige manier met de “puce”: De vlo, oftewel de chip. Hetzelfde geldt uiteraard de overal aanwezige geldautomaten.
Maar dan houdt het ook op. Velen gebruiken de kaart niet maar kiezen voor de vertrouwde ouderwetse cheque. Dat kost tijd (en dus geld) in de winkels, maar niemand die daar een probleem van maakt. We dachten in het begin nog zonder cheques te kunnen, maar inmiddels weten we al niet beter meer. Sommigen vragen zelfs bij voorkeur om betaling per cheque. En aangezien geld overmaken zoals men dat in Nederland naar iedereen kan doen, particulier of bedrijf, niet zo eenvoudig is wordt ook daarbij de cheque als onmisbaar middel gebruikt. Op enig moment konden we er niet onder uit om zelf een cheque te accepteren. Beschroomd vroegen we aan de dame achter de balie bij de bank wat we daarmee aan moesten. Ze moest er hartelijk om lachen. Vervolgens liep ze met ons mee om ons de werking van de automatische kassa voor het innen van cheques uit te leggen. Met je bankpasje toegang creëren; speciale envelop nemen; totaal bedrag intypen en bonnetje in tweevoud creëren; bedrag (of bedragen) invullen op de envelop; handtekeningen; alles in de envelop; de handel naar binnen mikken en een deel van het bonnetje houden als –mager- bewijs. Simpel nietwaar? Vervolgens legde ze ons uit hoe fantastisch dat systeem met cheques wel niet was. We keken een beetje sceptisch. Al die cheques moeten immers handmatig gecontroleerd en verwerkt worden. Maar goed, als die Fransen dat nou willen.
Uiteraard las ik het reglement rond de cheques zorgvuldig. Duidelijk was wel dat je niet moet proberen om een ongedekte cheque uit te geven. Daar staat onmiddellijke uitsluiting van het systeem als sanctie op.

Dezer dagen hadden we bezoek van de eigenaars van een grote winkel. Hij is niet heel goed meer ter been en brengt bij de kerstdrukte de dagen door door boven in de winkel achter een raam te zitten om de geachte clientèle in de gaten te houden. Ten overvloede wordt iedereen gefilmd. Heel handig als iemand een ongedekte cheque heeft uitgegeven. Dag en tijd staat immers op de kopie van de kassabon, dus het beeld is er zo bij te halen. De bank geeft het adres van de betrokkene en zo kan deze worden achterhaald en met alle nodige bewijsstukken om de oren worden geslagen. Prachtig, maar waarom betalen niet veel meer mensen met een bankkaart. Dat wordt niet echt gestimuleerd, want de provisie voor de bank daarop is te hoog. Dus wordt er met de cheque betaald omdat dat goedkoper is. De omgekeerde wereld dus. Maar, handigheidje, tegenwoordig vragen we bij een grotere betaling om meerdere cheques van maximaal vijftien euro!? De bank garandeert naar blijkt een cheque tot maximaal vijftien euro. We schudden ons hoofd. Maar er staat toch ook een zware sanctie op het betalen met een ongedekte cheque? Dat is lachen om zo’n veronderstelling. Volgens de regels zou de bank onmiddellijk de resterende cheques moeten confisqueren, maar doet dat in praktijk niet. Sterker nog, als betrokkene per internet een nieuwe chéquier besteld dan krijgt hij die gewoon! Maar dat is toch volledig tegen de regels reageer ik verbijsterd. Die heb ik goed gelezen. Zeker, is de lachende reactie van het (geboren en getogen Franse) echtpaar: “Maar je bent in Frankrijk hoor!”

TON WILHELM