Home Columns "10 - "11 22 Verse waar
22 Verse waar Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Sunday, 08 May 2011 10:50

Even weg geweest, dus er zullen boodschappen moeten worden gedaan.  Aangezien we laat op de donderdagavond retour waren kwam het mooi uit dat we de vrijdagochtend direct naar de vrijdagmarkt bij ons om de hoek konden gaan. Altijd een plezierig uitje waar we niet zelden bekenden tegen komen en waar ik graag rond kijk om ideeën op te doen voor de maaltijden van de komende dagen. Met wat vage ideeën sla je aan het inkopen en op weg naar huis vormen zich de gedachten verder naar concrete schotels met het zo juist verworvene.
Een voordeel van het op die manier te werk gaan is dat je in staat bent steeds bij de highlights van het seizoen aan te sluiten.
Op de markt staan ook hier de bekende vaste stallen, waar we ook graag gebruik van maken en waar ze je na verloop van tijd beginnen te kennen. Tot zo ver is er nauwelijks verschil met de Nederlandse markten. Alleen de nadrukkelijke aanduiding bij producten dat ze uit Frankrijk afkomstig zijn gaat mogelijk wat verder dan de bekende aanduiding “Hollandse bloemkool”. Men is hier wat sterker gericht op landbouwproducten uit eigen land. Over de afkomst van producten hoef je niet te twijfelen bij een fenomeen dat de Nederlandse markten
niet meer kennen: de boer of boerin gaat zelf naar de markt om de producten rechtstreeks van af de boerderij te kunnen verkopen. Het zijn die stalletjes waar onze voorkeur naar uit gaat. Soms staan ze met slechts een tafeltje met twee of drie producten er op. Op specialisatie wordt hierbij niet gelet. Kippen, eieren, groenten, het kan allemaal door elkaar verkocht worden. Meestal gaat het ook om kleine boertjes of hobbyisten die hun producten aanbieden. De man met de honing verschijnt weer tegen het najaar, want hij is een hobbyist die niet meer produceert dan wat er direct te verkopen valt. Een van mijn koorleden is zo’n hobbyist die mij straks weer van mooie liter-potten gaat voorzien.
Soms gaat het ook om de echte biologische producenten, zoals de vrouw die een boter te koop aan biedt die ons al doet likkebaarden bij de gedachten aan de gerechten die we er mee zullen maken. Ook het mannetje dat twee dienbladen met geitenkaasjes uitstalt hoort tot die categorie.

We staan nu stil bij een tafeltje waarop een mandje eieren staat. Kijk niet naar het uiterlijk, want ze zijn waarschijnlijk direct na het rapen de mand in gegaan, compleet met kippenstront. Ik weet echter dat ze vanwege hun versheid na het koken moeilijk te pellen zullen zijn en de smaak valt niet te vergelijken met welk supermarktproduct dan ook, al dan niet biologisch. Natuurlijk vullen we een doosje. Zijn enige andere product vandaag zijn wat kropjes sla. We hadden al betaald voor de eieren, maar de manier waarop hij de krakende versheid aanprijst van deze vanochtend door hem hoogstpersoonlijk gesneden kroppen, doet ons besluiten om een krop mee te nemen. We staan al met een Euro in de hand om de zestig centen af te rekenen. Uiteraard ziet hij dat en ongevraagd stopt hij een tweede krop in de zak en bedenkt ter plekke dat we er twee voor een Euro krijgen. Moet je nu principieel doen? Wij niet en we nemen dus de twee kroppen mee. Dat blijkt later geen enkel probleem want dit is sla zoals sla behoort te smaken en inderdaad knapperig van versheid.

Natuurlijk liggen er zaken op deze markt die van het “verre” Europa niet naast elkaar zouden mogen liggen. Natuurlijk liggen er zaken open en bloot waar vast wel een ambtenaar in Brussel van op tilt zou slaan. Maar de mogelijkheid om gewoon even een staaltje te proeven van de olijven of kappertjes (zeg maar gerust kappers); even te ruiken aan de pepers of andere kruiden die je aan zou willen schaffen, ligt zo diep en principieel verankerd in de ziel van de Franse marktbezoeker (en van ons), dat geen mens het in zijn hoofd zou halen om daar hier een probleem over te gaan maken. Gelukkig laat de kaasboer je proeven bij aarzeling over de aankoop en heeft hij er voor gezorgd dat de kaas er niet koud en verkild tot op het bot bij ligt.
We kunnen het weekeinde met een gerust hart tegemoet gaan. En zo nodig gaan we nog even naar de zondagochtend markt. Geen SGP die daar een probleem van maakt.

TON WILHELM