Home Columns "10 - "11 24 Nog meer markt
24 Nog meer markt Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 21 May 2011 14:08

Geruime tijd geleden liet ik u kennis maken met de in een oude spoorwegtunnel gevestigde kelders waar kaassoorten uit een groot gebied worden geaffineerd (gecontroleerd rijpingsproces waar de mooie schimmels ontstaan).  Merkwaardig woord overigens zo vernederlandst, maar het komt van de “affinage” oftewel zoals beschreven in een Nederlandse encyclopedie: verfijnen, rijpen, vooral van kaas. Waar het nu om gaat is dat ik bij die gelegenheid vertelde dat er naar professionele schatting van de kaashandelaar en affineur wiens eigendom deze kelders zijn, in Frankrijk rond de duizend verschillende kazen bestaan. Je moet vroeg in je leven beginnen en er een serieuze hobby van maken om die allemaal echt te proeven. Nu is het in het geheel niet moeilijk om in ieder geval een start te maken met zo’n hobby. Veel ingewikkelder is het om op enig moment uit overwegingen van gewicht hiermee te stoppen.

Alleen al het feit dat iedere Franse markt waar je komt op z’n minst een kaashandel heeft staan, naast alle kleine tot zeer kleine plaatselijke producenten die ook een toontje mee willen blazen, maakt dit lastig. Je komt immers ook op die markt om nu juist vers en gezond voedsel te kopen dat past in een afslankdieet. En steeds weer is het verleidelijk om al dit lekkers uitvoerig te beschouwen. De kaashandelaar, ook niet gek, snijd een puntje van iets lekkers af om eens even te proeven en daar ga je weer voor de bijl. Het is overigens een ritueel waar we ons graag aan onderwerpen.
Komen we op zo’n Franse markt dan lijkt het ook wel of dit soort stallen je als een magneet aantrekken. Bijna onvermijdelijk kwamen we op die manier voor een kaaswagen tot stilstand waarvan het op enige afstand leek of die vol lag met Nederlandse kaas. Dat bleek ook waar te zijn. Een onvervalst Nederlands dialect liet er geen twijfel over bestaan dat deze heer ook in het Nederlands kon worden aangesproken. Kun je nu als Nederlandse kaashandelaar nog iets toe voegen aan dat enorme assortiment Franse kazen? Jawel, wel degelijk. Niet alleen hoorden we van deze handelaar over zijn succes, maar enige tijd later ontdekten we ook dat veel van onze Franse vrienden en kennissen dol zijn op Nederlandse kaas.

Maar net van onze verbazing bekomen liepen we kort na het voorgaande bezoek op een andere markt. Hier was het niet de kaas die de eerste aandacht trok, maar de duidelijk Nederlandse hoofden van een tweetal jonge vrouwen in een marktkraam. En zeker, deze dames hadden een nog mooier assortiment Nederlandse kazen om aan de man/vrouw te brengen. Ook hier hetzelfde verhaal. De Fransen hebben een andere manier van met kaas omgaan en ook daarbij doet verandering van spijs eten. Ook Nederlandse kaas past in die Franse kaascultuur. Een mooi stukje Nederlandse kaas op het kaasplateau doet het daarom goed. En uiteraard zijn er meer Nederlanders die hier een stek gevonden hebben en die graag van de mogelijkheid gebruik naken om een mooi stukje kaas aan te schaffen. En mooie kazen hebben de dames, met af en toe bijzondere aanbiedingen er tussen.

Inmiddels hebben we hen diverse malen op de markt bezocht. Tot onze vreugde blijken ze ook op een mooie maandagochtend markt niet al te ver bij ons vandaan een vaste plek te hebben. Eigenlijk hebben we geen enkele dringende behoefte om dingen uit Nederland op te zoeken. Alleen een stukje lekker oude kaas is iets wat we na enige tijd een beetje missen. En daar blijken we hier midden in Frankrijk prima in voorzien te worden.
Gezien de enthousiaste en ook wat gulzige reacties van zowel Franse als Amerikaanse vrienden als we hen wat Nederlandse kaas voorzetten hebben we hen ook maar hier naar toe verwezen. Dan hoeft het niet alleen meer van ons af te hangen.
Maandagochtend dus weer even naar de markt in het mooie en gezellige stadje Marcigny(1)  om onze eigen voorraad aan te vullen.
Dat je er bij een restaurantje naast de markt op maandag altijd een leuk menu du jour de marché in de aanbieding hebt is natuurlijk maar bijzaak.


TON WILHELM

1  Marcigny (ook wel Marcigny-sur-Loire genoemd) is een gemeente in het Franse departement Saône-et-Loire (in de regio Bourgogne) en telde 1910 inwoners in 2007. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Charolles,  Marcigny ligt in het zuiden van de Bourgogne, tegen de Loire en vlak bij het Canal latéral à la Loire gelegen.