Home Columns "11 - "12 5 Feestweek
5 Feestweek Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 10 December 2011 11:29

Via Facebook en Twitter zijn al wat foto’s te zien geweest van de gebeurtenissen deze week. Voor de eerste maal in de geschiedenis kwam op zes december St Nicolaas aan in Roanne en twee avonden later stond de haven in vlammen. Tussen die twee gebeurtenissen bestaat geen oorzakelijk verband en de vlammen werden veroorzaakt door een theatergroep die op verzoek van de gemeente op deze wijze het lichtfeest inluidde voor Roanne. Onschuldig vermaak dus. De aankomst van St Nicolaas was een plannetje dat is ontstaan in een samenspraak tussen de Liger-club van Roanne en de havenvereniging (Association des Plaisanciers de Port de Roanne APPR42). De Liger-club is tamelijk bijzonder (http://www.liger-club.eu/club.php?id=111231606) . In het hele stroomgebied van de Loire is deze vereniging actief. Ze beschrijven hun verenigingsdoel als volgt: Liger Club, club qui a pour objectif de valoriser l'art de vivre, la tradition et la courtoisie autour de la Loire. De Liger is de oude Latijnse naam van de Loire en de bewoners van het stroomgebied noemen zichzelf Ligériens. De club wil dus de oude gebruiken, de cultuur en de levenskunst van de bewoners van dit gebied in ere houden.
Ze pretenderen daarmee nogal wat. De Loire is de langste rivier van Frankrijk met een lengte van 1012 Km. De rivier ontspringt op het Centraal Massief in de Ardéche op 1400 mtr hoogte aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc en mondt in het Noorden bij St Nazaire uit in de Atlantische Oceaan. Het totale stroomgebied beslaat daarmee een kleine  120.000 Km2 (een vijfde deel van Frankrijk). Dat maakt al duidelijk dat deze grote rivier door zeer uiteenlopende gebieden stroomt, waardoor er ook sprake is van zeer uiteenlopende gebruiken en cultuur. Niettemin zijn er ook overeenkomsten te vinden in de betekenis die de rivier gedurende eeuwen heeft gehad en nog heeft voor de bewoners van dit gebied.
Daarmee dringt zich onmiddellijk de vraag op wat dan het belang van deze Liger-club is bij de viering van St Nicolaas. Wel, in de eerste plaats zijn er in het Noorden van het stroomgebied plekken te vinden waar het St Nicolaasfeest meer bekendheid geniet. In de tweede plaats is St Nicolaas de patroonheilige van de mariniers (het Franse woord en dus in de betekenis van varenden) in het algemeen en dus ook van die van de Loire. En niet in de laatste plaats maakt de lokale Liger-club zich zorgen om een prachtige oude Sr Nicolaas kapel vlak bij de haven die alleen aan de buitenzijde is gerestaureerd. Betreden schijnt zelfs gevaarlijk te zijn. De huidige socialistische burgemeester heeft onmiddellijk na aantreden een streep gehaald door de bestaande restauratieplannen.
En zo konden we op 6 december een klein bootje door de donkere haven zien dwalen met een figuur voorop met een olielamp in de handen. Heel wat anders dan wij gewend zijn, maar ook dit had wel iets. En al zag deze Sint er heel anders uit, de kindertjes vonden het niet minder leuk om hem te begroeten of met hem op de foto te gaan. Natuurlijk lokte ook het snoepgoed. Iets minder belangstelling hadden ze voor het verhaal over de geschiedenis van Sinterklaas in Nederland dat uw verslaggever mocht voordragen. Leuk was wel weer dat scholen hadden meegedaan aan een tekenwedstrijd met als onderwerp Sint Nicolaas in de internationale haven van Roanne. Het internationale werd daarbij door bijna allen in beeld gebracht met veel vlaggen.                                  
Voor zo’n eerste keer een geslaagde avond met veel bezoekers, Nederlandse taai-taai en pepernoten en zelfs, bij gebrek aan kennis op dit terrein van de muzikant, vele Nederlandse liedjes.

Twee avonden later stond zoals gezegd de haven voor een deel in vlammen. Zo nu en dan spectaculair en leuk, maar van enige lijn of verhaal was geen sprake in deze voorstelling of dit werd door niemand begrepen. Maar dat maakte niet uit, duizenden waren er op af gekomen. De topchefs uit het gebied van de Roannaise hadden weer hun best gedaan op soepen die voor het goede doel verkocht werden en ieder kon tevreden terug kijken op een paar leuke avonden.
Nu nog dit weekeinde een paar honderd kraampjes met goedbedoelde rommel op de kades voor de jaarlijkse Foire Froide oftewel de wintermarkt en we kunnen er zeker van zijn dat niemand zich meer aan de feeststemming kan onttrekken.
Wij houden vandaag de gordijnen dicht en trekken er op uit.


TON WILHELM