Home Columns "11 - "12 6 Kerstwensen voor allen
6 Kerstwensen voor allen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 17 December 2011 19:25

Ook dit jaar gingen we weer richting Oingt, klein maar prachtig dorp in de Beaujolais. Alleen de rit er heen is al schitterend. We doorkruisen het landschap van de Lyonnaise, zuidelijke uitloper van de Beaujolais. Nog even en dan is ook hier een autoroute open, maar nu kronkelen we nog naar omhoog en omlaag om een pas met mooie uitzichten te passeren. Het is volop genieten geblazen.

  

Aangekomen in Oingt kunnen  we in de vallende avond bij de parkeerplaats nog net genieten van de bijzondere uitzichten die je van uit dit dorp naar alle kanten hebt. Het is goed voor te stellen dat hier zomers busladingen vol toeristen arriveren. Niets ten nadele daarvan, maar de sfeer lijkt ons nu stukken aangenamer. We hebben de rust om rond te kijken en steeds weer nieuwe doorkijkjes op te zoeken. Soms, met vreemde wolkenformaties, geeft dat een bijna surrealistisch effect.

    

De straatjes zijn op dit uur van de dag nog rustig te noemen. Iedereen wacht op de avond als in de tientallen kerststallen langs de straten de lichtjes gaan branden. Veel van de etalages in deze straatjes behoren bij galeries met een uiteenlopend aanbod aan kunstuitingen van de vele kunstenaars die dit dorp bevolken.

     

Gaan in deze straatjes eenmaal de lichtjes branden, dan neemt het aantal kijkers snel toe en het moet gezegd, zowel etalages als ramen van woonhuizen bieden dikwijls een bijzondere aanblik. Velen hebben hun best gedaan om iets bijzonders ten toon te kunnen stellen. Varierend van de eenvoudige maar mooi gefiguurzaagde kerststal  waarvan we dit jaar onze kerstkaart gemaakt hebben tot complete landschapjes met een bepaald romantisch uiterlijk.

   

Vraagt u zich af wat dat stuurwiel doet in een kerststal? Het tweede plaatje geeft opheldering. De lokale verzamelaar van oude auto’s heeft een exemplaar van zijn verzameling gestald bij een eveneens antieke benzinepomp op het terrein waar hij zijn auto’s ten toon stelt. Ook daarin is een plaats te vinden voor een kerststal waar niet alleen de kindertjes bewonderend naar stonden te kijken.

      

Tenslotte nog twee voorbeelden van kerststallen in de ramen van woonhuizen. Het biedt alles tezamen maar een schamel beeld van de werkelijkheid die niet zo makkelijk even in beelden te vatten is.  Enfin, ook na dit bezoek weten we weer zeker dat we hier ongetwijfeld terug zullen komen. Een aantal kerststallen kenden we al, dat is zeker. Er waren maar een paar nieuwe te bewonderen. Toch, het fotogenieke dorp en de wijze waarop zovelen hun best doen om de kerststemming tot stand te brengen, zal ons ook in de toekomst hier naar toe lokken.

    

Door de inmiddels geheel donkere avond rijden we weer huiswaarts. Het is een landschap dat op zich al geen moeite heeft om de kerststemming er in te houden. Verlichte dorpen en mooi verlichte kerkjes liggen als oplichtende parels door het donkere land gespreid. Jammer dat de weg ook aandacht vraagt, want je bent geneigd te blijven kijken.Eenmaal thuis houden we de stemming er nog even in met een bezoek aan het “Satellite Café”, een plaats waar regelmatig van goede muziek is te genieten onder het genot van een bijpassend drankje. Zowel inmiddels bekendheid genietende groepen als debutanten treden hier op, waarbij dikwijls op professionele wijze opnames worden gemaakt voor een eerste CD of DVD. Vanavond treden een stel musici uit de Kaukasus op met hun stemmige kerstmuziek, met na de pauze prachtige volksmuziek.Kom je na zo’n dag thuis dan zit de stemming er goed in. Ook de haven ligt er mooi bij met de vele geïllumineerde boten. Niet moeilijk om in deze stemming te geloven in “Vrede op aarde voor alle mensen van goede wille”.
Vanavond slaan we het nieuws dus maar even over.

Ton