Home Columns "07 - "08 4 Middeleeuws leven
4 Middeleeuws leven Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Monday, 29 October 2007 23:00
Frankrijk heeft vele landschappen waar je je zonder moeite een aantal eeuwen terug kunt wanen. Als je in zo'n meestal rustig landschap plotseling geconfronteerd wordt met een middeleeuws kasteel in aanbouw dan wrijf je toch de ogen even uit. Vooral als rond dat kasteel sprake is van grote bedrijvigheid met middeleeuwse werktuigen en in werkplaatsen waar de tijd eeuwen stil lijkt te hebben gestaan. Een surrealistische ervaring. In werkelijkheid ben je aangeland bij het project Guédelon. Al tien jaar is men bezig te bouwen. Ook de bouwtijd heeft dus middeleeuwse trekken.

Vlak naast dit project is een bijbehorend dorpje opgetrokken waar eveneens een veelheid aan oude ambachten worden uitgeoefend. Hier is men al jaren bezig om b.v. tegels te bakken voor in het kasteel. Hier worden ook de bomen gehakt die handmatig tot balken en planken worden verwerkt. Bij dit dorp lopen ook de schapen wiens wol nodig is en daar worden dus ook op de oude manier de verfstoffen gemaakt.

Terug bij het kasteel ontdek je dat het kasteel op een rotsbodem wordt gebouwd waaruit de steenblokken worden gehaald die de bouwstenen op moeten leveren. En passant ontstaat daardoor gelijk de slotgracht. Zware trekpaarden slepen op rollen of in karren de steenblokken weg. Talloze steenhouwers zijn dag in dag uit bezig de stenen te bewerken met hun oude gereedschappen die hier in de smidse continu nieuw worden gemaakt. Iedere dag verslijt een steenhouwer wel weer een stuk gereedschap dat retour gaat naar de smidse om te repareren als dat nog kan. En over het werk van deze steenhouwers kun je je bij het kijken tijdenlang verbazen. Hoe is het mogelijk dat met de noodzakelijke grote precisie met de hand blokken steen worden gemaakt die zo mooi in elkaar passen. Dat is b.v. een noodzaak bij het metselen van de kruisgewelven. De blokken steen daarin worden zo precies naar ontwerp gemaakt dat ze, in de juiste volgorde ingepast, bijna los staand het gewelf kunnen vormen. Het is dan ook niet verbazend dat een van de doelstellingen van Guédelon onderzoek is. Onderzoek naar o.a. de oude bouwwijzen. Langzaam aan ontstaat steeds meer kennis van en begrip over de technieken die werden gehanteerd. Oude ambachten komen tot leven op een manier die ver uitstijgt boven de gebruikelijke sfeer van braderieën. Vijfenveertig bouwers zwoegen hier al tien jaar om dit kasteel met technieken uit de dertiende eeuw van de grond te krijgen. De mannen en vrouwen die hier werken dragen niet alleen de oude kleding: ze leven, voor zover dat kan in deze moderne tijd, het leven uit de dertiende eeuw.

Naarmate je hier langer rondkijkt wordt het respect voor wat er hier gebeurt steeds groter. Het is zeker een prachtige plek om eens met kinderen naar toe te gaan. Die vinden het schitterend, maar zijn na enkele uren wel uitgekeken en hebben, als het geen Franse kinderen zijn, minder aan de verhalen. Ook al proberen vader, moeder, opa of oma nog zo goed achteraf uitleg te geven. Zelf waren we echter nog lang niet uitgekeken en het is dan ook een plek waar we zeker nog een keer terug gaan met vrienden die ook al de belangstelling uitspraken.

Met de wetenschap dat je zo weer terug kunt stappen in onze tijd is het prachtig om even te toeven in de dertiende eeuw.

Ton