De Vrouwe Dirkje is in 1995/1996/1997 gebouwd op de Tukkerwerf in Gorinchem. Naast de enorme hoeveelheid daar gebouwde zeil- en roeivlets (b.v. Lelievlets) en vele andere soorten van schepen, behoort dit schip tot een grote serie schepen die allen van het basis (casco)model vlet uit gaan. Iedere opdrachtgever heeft met dit gegeven een volledig eigen schip gemaakt. Hoewel de Tukkerschepen door hun karakteristieke stoere werkschip uiterlijk overal te herkennen zijn, is er dus niet één het zelfde. De Vrouwe Dirkje werd onder de naam “Wanderer II” gebouwd in opdracht van het echtpaar van Strien uit St Oedenrode. Zoals bijna alle eigenaren van grote “Tukkers” wilden ook zij op het schip gaan wonen. Lang hebben zij niet van hun nieuwe woning kunnen genieten. Na twee jaar overleed de heer P.(Piet) J. van Strien; een echte liefhebber van de Tukkerschepen.
Eind 2000 kochten de huidige eigenaren het schip eveneens om er op te wonen. Zij wijzigden gedeeltelijk het interieur (rondden daarmee de inrichting af) en gaven het schip nieuwe kleuren, alsmede werd het schip voorzien van de duwneus die de meeste grote Tukkers hebben. Ook werd uitbreiding gegeven aan de apparatuur (Simrad). Vanwege al deze wijzigingen en omdat de (familie)band met de Wanderer I na verkoop uiteraard niet meer bestond, werd gekozen voor een nieuwe naam waarvoor de doopnaam van de eigenaresse werd gebruikt. De Vrouwe Dirkje is gebouwd van 6 mm staal (casco en gangboorden) 5 mm staal voor de dekken en 4 mm voor de opbouw. Waar nuttig en/of verfraaiend is roestvrij staal verwerkt. Het schip tankt drieduizend liter brandstof en kan eveneens drieduizend liter drinkwater meenemen. Deze tanks alsmede de vuilwatertank zijn ook van roestvast staal. Tanks, drie waterdichte schotten, spanten en stringers dragen er aan bij dat er tevens als gevolg van het model, sprake is van een bijzonder sterk en vormvast schip. Tukkers staan er om bekend dat ze zo nodig een stootje kunnen hebben, hoewel eigenaren van dit soort schepen als rechtgeaarde liefhebbers zeer voorzichtig met hun schip omgaan.
De hoofdmotor is een zes cilinder John Deere 6068 TFM met beunkoeling, die 175 pk levert bij 2400 omw. per minuut. Boeg en hekschroef worden hydraulisch aangedreven. De hoofdmotor beschikt over twee startaccu’s van ieder 200 ampère uur. Voor huishoudelijk gebruik staan er vier x 230 amp uur ter beschikking. Electra kan worden opgewekt door een driecilinder Yanmar die 9 Kva opbrengt en die naast een dynamo met flinke opbrengst eveneens de Mastervolt laadautomaat bedient. Uiteraard is er ook een walstroominstallatie met scheidingstrafo aanwezig. De schakelautomaat is eveneens van Mastervolt. De stuwkracht wordt op een 85 cm vierbladschroef overgebracht via een PRM keerkoppeling met een reductie van 3:1 en een flexibel aangesloten schroefas van 60 mm. Een Kabola B17 verwarmingsketel met tapspiraal zorgt voor de nodige warmte en warm water.
De Vrouwe Dirkje is in alle opzichten geschikt voor permanente bewoning.