Home Columns "06 - "07 10. Oh la la, Haute Cuisine
10. Oh la la, Haute Cuisine Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 10 November 2006 00:00
Roanne blijkt bekend te staan vanwege de hoge kwaliteit van de restaurants. Je vraagt je af waarom deze kleine provinciestad hier zo’n speciale plaats bij inneemt. Waarschijnlijk zijn daar een aantal redenen voor aan te wijzen die elkaar versterken.

Niet alleen in Roanne, maar tot ver daar buiten in Europa en de VS, staat het van drie Michelinsterren voorziene restaurant van de gebroeders Troisgros bekend. Les frères hebben hun restaurant wereldfaam weten te geven en dat heeft invloed op de omgeving. Bovendien zijn ze actief bij het organiseren van kookworkshops en dragen ze uiteraard bij aan diverse festiviteiten. Ze blijken daarmee toch een soort van voortrekkersrol te vervullen en een norm neer te zetten waar vele restaurants zich aan optrekken. En veel restaurants bij elkaar geeft een sfeer die kennelijk positief uitwerkt op de vestiging van weer nieuwe restaurants die met elkaar moeten concurreren. Zo hoef je hier dus bepaald niet de fantastische prijzen voor een lunch of diner bij Troisgros te betalen om toch goed buiten de deur te kunnen eten.

Voeg daar aan toe dat de omgeving van Roanne al sinds mensenheugenis een grote bijdrage levert aan een diversiteit van specialiteiten die je op tafel tegen kunt komen en de mix wordt steeds interessanter. Het beroemde Charolais-rund komt in de omgeving veel voor en diverse slagers specialiseren zich daarin. Eens per jaar is er bij de veemarkthallen een Charolaisfestival waar je de runderen kunt bezichtigen waar straks je mooie entrecote van wordt gesneden. Natuurlijk wordt er ter plekke (gratis) geproefd. Het najaar opent met een reeks proeverijen, waaronder natuurlijk ook diverse wijnproeverijen. Vergeet dan ook niet de boerderijen uit de omgeving die op eigen bedrijf hun kaas, hoenders, fruit etc. presenteren. Dikwijls koop je daar tegen zeer lage prijzen de mooiste zaken. Ook staat er nog een culinair festival op het programma à la het Preuvenemint van Maastricht. In het najaar lokken de restaurants de klant naar hun etablissement met speciale aanbiedingen en b.v. optredens tijdens het diner. Waarschijnlijk hopen zij daar weer nieuwe klanten voor een seizoen aan zich te binden.
Uiteraard kan dit alles slechts bestaan in de omgeving waar de maaltijden nog altijd tot het hoogtepunt van de dag worden gerekend. In dat opzicht is Frankrijk gelukkig nog niet heel veel veranderd. Brood meenemen naar het werk is geen gewoonte. Veel restaurants bieden daarom speciaal ’s-middags goedkope menu’s aan. Werknemers krijgen soms van de werkgever bonnen voor een speciaal restaurant, zodat ze daar nog goedkoper terecht kunnen. Natuurlijk wordt bij de maaltijd een glaasje wijn gebruikt. Dat wijngebruik bij het eten nog steeds gewoonte is zie je ook wel aan de vele uitstekende wijnen die in dit wijnland per vrac (doos waar uit getapt kan worden) worden verkocht. Wijn in een doos roept bij Nederlanders niet zelden een soort van reactie op dat dit niet zou horen. Als je echter een dagelijkse gebruiker bent kijk je daar anders tegen aan. Natuurlijk heeft dat ook een keerzijde (gehad). Twee miljoen Fransen zijn afhankelijk van alcohol. Vijf miljoen hebben medische, praktische of psychische problemen waar alcohol een rol bij speelt. Premier Jospin is dan ook al begonnen aan de ontwikkeling van een programma, dat deze aantallen terug moet dringen.
Velen kunnen gelukkig nog zonder problemen genieten van al deze zaken die het leven fleur geven. Op Zondagochtend tref je elkaar nog altijd bij de bakker. Want het baguette bij de maaltijd kan niet worden gemist en moet vers zijn. Hoe zou je zonder dat de Zondag door moeten komen. En een supermarkt zonder traiteurafdeling is werkelijk ongewoon. Daarbij is duidelijk: het oog wil ook wat.
Al eerder vertelde ik dat vooral de kade waarop langs de schepen wordt geflaneerd op zondag een mooie afspiegeling van de tijd geeft. Tijdens het Zondagse repas valt de stilte in en daarna moet er even rustig gewandeld worden om van al het goede der aarde te bekomen. Wel, het bekomt ons ook goed. Bon appétit.

Ton