Home Columns "06 - "07 15. Kerststemming
15. Kerststemming Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 15 December 2006 00:00
In de column van 1 december berichtte ik onder andere over een klein middeleeuws stadje waar wij min of meer bij toeval in terecht kwamen. Het was er zo leuk en de mensen waren er zo vriendelijk dat we ons vast voornamen om daar terug te komen. Nu was daar ook aanleiding toe omdat ons al direct verteld werd over het weekeinde van de kerstmarkt. En natuurlijk kregen we ook de nodige papieren daarover mee. Zo gaat dat in deze omgeving: ieder dorp probeert interesse te wekken voor zijn kerstmarkt en de activiteiten die daar omheen worden georganiseerd. Soms kom je werkelijk met handen vol aanprijzingen thuis en de lokale kranten staan er vol van. Het voornemen was er dus al om daar terug te gaan, maar eerst was er nog het grote feest van het licht en de start van de kerstmarkt in Roanne.

Om te beginnen mochten ook wij in de wijde omgeving van de haven niet meer parkeren. De nervositeit nam met de dag toe. Op vrijdagavond namen de feestelijkheden een aanvang met optochten met lichtjes die van uit drie voorsteden naar het centrum van Roanne trokken. Op het plein in het oude centrum werd warme wijn en werden gepofte kastanjes gratis uitgedeeld. Heel goed was het dat er daarna op diverse tijdstippen gratis met de bus naar de diverse hoeken van de stad terug kon worden gereden. Sommigen zullen het echt nodig gehad hebben. Op het plein vond ondertussen in de zeer oude kerk die daar staat een kerstconcert plaats. Aansluitend was er voor de deur een dans, licht en vuurwerkspektakel. Daarmee was ook de kerstmarkt, die op dit plein tot de 18e december duurt, geopend. Dan, op zaterdag de grote markt. Kilometers lang staan de standjes met goedbedoelde rommel langs de haven, het aansluitende parkeerterrein en een aansluitende straat. We zijn er ook niet meer toe gekomen om alles te bekijken. Het was te veel en te veel van het zelfde. Maar men vond het kennelijk gezellig en zo lang het goede weer aanhield was het druk. Tegen de avond begon het te regenen en zag je de mensenmassa snel uitdunnen. De meeste standhouders wachtten ook niet tot het eindtijdstip, maar hielden het wel voor gezien. Samen met een zus van Dicky en haar man hebben we vervolgens met verbazing zitten kijken naar de bijna militaire inzet en precisie waarmee de strijd met het vuil werd aangebonden. Twee uur na deze enorme markt met navenante hoeveelheden vuil en afval was er geen kruimeltje meer te zien en kon Roanne de faam van schone stad weer hoog houden. Desondanks was deze markt toch een beetje een tegenvaller, doordat het net zo goed een markt in om het even welke Europese plaats had kunnen zijn. Een paar Franse trekjes droegen niet wezenlijk bij aan de kerststemming. Jammer.
Maar de zondag was bewaard voor het prachtige kleine oude stadje St Haon le Châtel. Een juweeltje dat ook nu weer zijn schoonheid bewees. Geen overdadige kermisverlichtingen. Standjes die echt aan een kerststemming bij konden dragen. Oude straatjes met wat kerstbomen en spaarzaam kaarslicht. Uitzicht over het donker wordende dal van de Loire. Licht dat uit oude poortjes en koetshuizen in donkere straten viel. Anton Pieck was hier watertandend in zwijm geraakt. Ten overvloede hadden de vele hier gevestigde kunstenaars hun ateliers geopend, waarbij zowel de kunstvoorwerpen als de ruimten waarin ze te bezichtigen waren opnieuw slechts met uitroepen van bewondering gewaardeerd werden. In de oude kerk zong een vocaal ensemble uit Lyon de sterren van de hemel. De pot au feu en de warme wijn waren hierbij het uitroepteken. Kortom, een sfeer die nauwelijks zomaar met een pen te beschrijven is. Het is mij ook niet gegeven om deze kerstkaart van Anton Pieck in een donker stadje in foto’s weer te geven. De lezer zal het maar moeten geloven. Aan het einde van onze rondgang raakten we nog verzeild in een mooi chateau, waarin de charmante “kasteelvrouwe” aardige verkoop-tentoonstellingen organiseert met werkelijk mooie spullen tegen voordelige prijzen. Deze keer zet ik aan het einde van deze column maar wat extra plaatjes van dit bijzondere stadje, dat wij zomaar aan onze achterdeur hebben liggen. We gaan dit weekeinde nog een keer terug om de sfeer op te snuiven en wat kerststemming mee te nemen. Veel plezier met de plaatjes, mogelijk helpen ze ook jullie in een kerststemming te brengen, ondanks de nog zomerse atmosfeer er van.

Ton

Straatje in St Haon le Châtel
De oude kerk waarin het kerstconcert plaats vond
Pleintje voor het oude raadhuis
Stel je hier een koude winteravond met kerstbomen en lichtjes voor.


Geen wonder dat velen deze omgeving kiezen als trouwlokatie