Home Columns "06 - "07 31. Jeu de boule (of Pétanque)
31. Jeu de boule (of Pétanque) Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 11 May 2007 00:00

Leuk spelletje voor op het strand, waarbij niemand echt de regels kent. Als je maar zo dicht mogelijk bij het kleine balletje gooit is meestal de stelregel. Eenvoud troef. En waarom ook niet, als je er gewoon lol in hebt. Anders wordt het al, als je op vakantie in Frankrijk in parken en op pleinen op een mooie zomeravond groepen Fransen (meestal nog steeds heren) bezig ziet. Daar gaat het er heel wat serieuzer aan toe. Regelmatig komt het meetlint (of eenvoudig een touwtje) er aan te pas om verschillen van inzicht te beslechten. Tot op de millimeter wordt de ligging der ballen gecontroleerd. En soms ontstaan er dan nog lange en heftige discussies. De meeste toeristen denken er niet aan om zelfs maar een poging te wagen om hier aan mee te doen. Het gebrek aan regelkennis schrikt af, maar zeker ook het risico om met je vakantie-Frans in deze heftige discussies verzeild te raken. Het lijkt tenslotte soms wel of de toekomst en het gezamenlijke welzijn er van af hangen.

 

Ik zou zeggen, probeer het toch maar eens. Het is allemaal minder serieus dan het lijkt (of gespeeld wordt) en als je niet direct denkt het allemaal beter te weten, maar je bescheiden naar de lokale regels voegt, vindt men het dikwijls leuk om je er bij te hebben. “We zullen die buitenlanders wel eens laten zien hoe het moet” is dan meer de regel. En ja, dat zullen ze dan ook demonstreren. Dus de kans dat je er met boter en suiker in gaat is niet ondenkbeeldig. Maar wat geeft dat zo lang je je huis en echtgenote niet verspeeld? Je hebt een paar gezellige uurtjes; leert en passant hoe het spel werkelijk gespeeld wordt (als je dat nog niet wist); en leert er mogelijk een aantal sappige Franse uitdrukkingen bij.

Natuurlijk kent ook Nederland inmiddels Jeu de Boules clubs. Het spel heeft langzamerhand de wereld veroverd. Typ voor de aardigheid eens http://www.petanque.org/ in je browser en je treedt een onbekende wereld binnen waar ook al snel blijkt dat het spel thans werkelijk tot in alle uithoeken is doorgedrongen. Wat tenminste te denken van bijvoorbeeld dit Amerikaanse stadje dat een complete straat met zand en bulldozers in een grote Jeu de Boules baan omtoverde. Wij houden het in Roanne bij een paar spelletjes op de zondagmiddag, liefst met een drankje er bij. Er worden internationale of juist nationale teams gevormd die tegen elkaar strijden. Hier is het de omgekeerde wereld. Het begon als een spel dat de buitenlanders aan de haven met elkaar speelden. Langzamerhand zijn daar steeds meer Fransen bij gekomen, waar we inderdaad soms de fijne kneepjes van leren. Maar, zij zijn ook gaan inzien dat ze hier niet automatisch meer de big boss zijn in dit spel en dat maakt het ook wel zo leuk. Voorlopig is het echter met het spel gedaan, na het vertrek van de meeste spelers. Maar in de herfst gaat het weer in volle hevigheid verder. En wie weet wat we onderweg nog allemaal tegen komen.

Ton