Home Columns "06 - "07
Columns 2006 - 2007
35. Weer onderweg Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 08 June 2007 00:00
Terug in Nederland overvalt ons steeds weer de hectiek van het Nederlandse wegennet. Overal en op alle uren van de dag heb je daar maar rekening mee te houden. Eenmaal gewend aan het Franse platteland vraagt dat iedere keer een grote overschakeling. Met weemoed denken we na een paar weken aan de rust in onze Franse omgeving, al dan niet onderweg met het schip. Toch blijft veel hier onvermijdelijk aan ons trekken. In de eerste plaats natuurlijk de kinderen en de uitbreidende schare van kleinkinderen. Wat heerlijk om daar weer van te kunnen genieten. Nog even dan zijn de oudsten er misschien wel aan toe om bij Opa en Oma aan boord te komen logeren. Maar je hebt zo ook je favoriete plekjes hier waarvan het een plezier is om die weer eens op te kunnen zoeken. Even een wandeling door Amsterdam, langs de plekken waar je als kind bent opgegroeid. Of wat lopen langs de grachten of in het Vondelpark. Even op bezoek in Brabant waar we zo lang gewoond hebben: oude buren en vrienden (komt dikwijls overeen) ontmoeten.
Read more...
 
34. Hoezo verknocht Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 01 June 2007 00:00
Wij spreken nog al eens lovend over het wonen in Roanne met zijn fraaie en afwisselende omgeving. Een beetje overdreven denkt u? Achter ons ligt een Engels bootje dat door de eigenaar in twee jaar tijd in zijn achtertuin is verbouwd van zolderbakkie tot varend woonscheepje. Zoals zoveel Engelsen met hen, deerde het niet in wat voor bootje, er werd gewoon het kanaal mee overgestoken. Je moet er niet aan denken hoe dat onderweg gerold heeft.
Read more...
 
33. Waar halen we nou wijn? Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 25 May 2007 00:00
Op zoek naar een gite waar dochter Nienke in het najaar met man en kind een korte vakantie door zou kunnen brengen, komen we op de mooiste plekjes. We vertellen daar enthousiast over bij vrienden en kennissen en die zorgen weer voor nieuwe informatie over mogelijke gites en –en passant- over enkele wijnboeren die we zeker moeten bezoeken.
Read more...
 
32. Afscheid Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 18 May 2007 00:00
Als de zomer nadert zie je dat steeds meer mensen de kriebels krijgen. Schepen worden schoongemaakt en geschilderd. Over en weer is er veel contact over diverse technische vragen en problemen. En hele vroege vogels liggen al klaar voor vertrek. Er wordt dan ook een weekeinde gepland waarop het afscheid gevierd wordt. Ook daar wordt de mooie kom bij Artaix voor gekozen, waar in het najaar het weerzien gevierd werd.
Read more...
 
31. Jeu de boule (of Pétanque) Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 11 May 2007 00:00

Leuk spelletje voor op het strand, waarbij niemand echt de regels kent. Als je maar zo dicht mogelijk bij het kleine balletje gooit is meestal de stelregel. Eenvoud troef. En waarom ook niet, als je er gewoon lol in hebt. Anders wordt het al, als je op vakantie in Frankrijk in parken en op pleinen op een mooie zomeravond groepen Fransen (meestal nog steeds heren) bezig ziet. Daar gaat het er heel wat serieuzer aan toe. Regelmatig komt het meetlint (of eenvoudig een touwtje) er aan te pas om verschillen van inzicht te beslechten. Tot op de millimeter wordt de ligging der ballen gecontroleerd. En soms ontstaan er dan nog lange en heftige discussies. De meeste toeristen denken er niet aan om zelfs maar een poging te wagen om hier aan mee te doen. Het gebrek aan regelkennis schrikt af, maar zeker ook het risico om met je vakantie-Frans in deze heftige discussies verzeild te raken. Het lijkt tenslotte soms wel of de toekomst en het gezamenlijke welzijn er van af hangen.

Read more...
 
30. Wandelen, rommel en klapzoenen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 04 May 2007 00:00
Negentig jaar oud en een verwoed wandelaarster. Mopperend op mensen in onze wandelgroep die te langzaam lopen. De club is ook niet voldoende voor haar. Hier en daar nog eens een extra tochtje van een kilometer of dertig. Of een nachtwandeling van vijftig kilometer? Op die prestaties is Miclaude wel trots. En dan horen we ook nog dat ze een kunstheup heeft. Een paar keer had ik al korte gesprekjes met haar onder het lopen. De laatste keer begon ze naar aanleiding van de verkiezingen fel tekeer te gaan tegen presidentskandidaat Sarkozy. In dat verband vertelde ze over het absoluut lage inkomentje waarvan ze moet leven en dat haar geen mogelijkheden biedt om nu olie te kopen voor haar verwarming. Gelukkig heeft ze een enorme tuin met groenten en vruchtbomen en ook wat kippen, die er voor zorgen dat ze zichzelf kan bedruipen. Of het nu was door het luisteren naar dat verhaal weet ik niet, maar plotseling zei ze dat we bij haar moesten komen eten.
Read more...
 
29. Opwinding Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Thursday, 26 April 2007 22:00
Royal et Bayrou d'accord pour se rencontrer (AP) Deze opwinding was het resultaat van de naderende presidentsverkiezingen. Meer en meer kon je Franse kennissen er over horen spreken. Ook de laatste Franse les van dit seizoen werd voor een deel met dit onderwerp gevuld. Het was aardig om de verschillende systemen in de diverse landen die hier vertegenwoordigd waren te vergelijken. Resultaat was ook dat onze professeur ons uitnodigde om met hem mee te gaan naar de bijeenkomst op de verkiezingsavond. Daar bleek buiten mij geen belangstelling voor te bestaan. In tegenstelling (en in eerste instantie teleurstelling) tot wat ik dacht bleek de avond gewoon een avond in een van de stembureaus te zijn.
Read more...
 
28. Herbezoek Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 20 April 2007 00:00
Enige tijd terug werd ons aangeraden om het plaatsje Juré te bezoeken, een gehucht even ten zuidwesten van Roanne in de uitlopers van de Auvergne.

Auberge Le Moulin, een oude houtmolen, zou daar de moeite van het bezoeken waard zijn en het moest mogelijk zijn daar ook een eenvoudige maaltijd te gebruiken. Samen met een bevriend Engels echtpaar trokken we er op een zaterdag in februari op uit om het verhaal aan een nader onderzoek te onderwerpen. De route er heen gaat door een majesteitelijk landschap waarin je je maar klein voelt. Bij fantastische uitzichten over ons woongebied waren we het er allen over eens dat het een voorrecht is hier te wonen. De molen bleek een echte bijzonderheid. Er worden nog steeds rechtstreeks op waterkracht bomen tot planken verzaagd. Ze maken gebruik van hun eigen op waterkracht werkende elektriciteitscentrale (tje) dat er uit ziet als afkomstig uit het jaar nul.

Read more...
 
27. Zomaar een straatje Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 13 April 2007 00:00
1
2
Ga je naar Roanne voor het stedenschoon? Nou, nee! Dan valt het misschien ook wel tegen om er te verblijven? Nou eh, eigenlijk ook nee. Roanne heeft namelijk alles om ook een langdurig verblijf hier aangenaam te maken: Een buitengewoon uitgebreid winkelareaal, dat we nog iedere dag verder leren kennen; Een heel aardig theater; Enkele filmtheaters, waaronder een die voortdurend ook buitenlandse films in oorspronkelijke taal vertoont met Franse ondertiteling; Bijna iedere dag de bekende Franse markten met boeren die ook producten direct van het land/de boerderij brengen; Een overvloed aan eetgelegenheden.
Read more...
 
26. We zijn er weer Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Wednesday, 07 March 2007 00:00
Vijf weken duurde uiteindelijk onze afwezigheid, door zulke uiteenlopende zaken als overlijden en begrafenis en een huwelijk. Moe van bedroevende zaken als het regelen van de begrafenis, de nalatenschap en het leegmaken van een woning vol herinneringen. Maar, hoe leuk ook, ook moe van voorbereidingen van de trouwdag van onze jongste dochter en de prachtige trouwdag zelf. Nauwelijks tijd om anderen te zien.
Read more...
 
« StartPrev1234NextEnd »

Page 1 of 4