Home Columns "06 - "07
Columns 2006 - 2007
25. Opnieuw “gebruiken” Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 23 February 2007 00:00
Ouderwets absint drinken. Hier gelukkig wel de moderne soort, zonder hersenverwekende eigenschappen.
Ouderwets absint drinken. Hier gelukkig wel de moderne soort, zonder hersenverwekende eigenschappen.
In talloze grotere, maar vooral kleine, zaken blijft Frankrijk zich toch onderscheiden. Leuke dingen en soms in eerste instantie voor ons wat irritante zaken. Echter, dat heeft dikwijls ook te maken met onze veel haastiger levensstijl. En kennelijk duurt het heel lang om dat af te leren. We betrappen er onszelf tegenwoordig vaker op en je schakelt dan even bewuster terug. Neem nou het betaalsysteem.
Read more...
 
24. Traditie Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 16 February 2007 00:00
Soms denk ik dat ik te veel keren aandacht schenk aan het onderwerp eten. Je denkt dat je overdrijft met de aandacht die er hier voor dat onderwerp zou bestaan. Mais pas du tout!!!

De werkelijkheid haalt je steeds opnieuw in. Praat even met een Fransman over tradities en voor dat je het weet gaat het gesprek ook weer over eten. Het onderwerp is werkelijk niet te vermijden.

Read more...
 
23. Er bij horen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 09 February 2007 00:00
Steeds weer moet je je mening bijstellen. Vooral doordat je in de haven door zoveel andere nationaliteiten met gelijke interesses omringd bent, ontstaat al gauw het gevoel dat je hier thuis bent. Contacten zijn in die omstandigheden immers ook niet moeilijk te leggen. En de Fransen die je ontmoet bij Franse les, bij het wandelen en in de haven zijn allervriendelijkst. Hoor je er dan bij? Ja en nee. Voldoende om je vriendelijk te bejegenen, te herkennen en begroeten en regelmatig naar je welzijn te informeren. Maar dat is de aard van de Fransman/vrouw. Zo gaat men met iedere (vage) bekende om.

De laatste tijd echter merken we dat er zachtjes aan iets aan het veranderen is.

Read more...
 
22. Door de eeuwen heen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 02 February 2007 00:00
Terug zijn betekende natuurlijk ook weer terug naar de club in Renaisson: de “Club Accueil Amitié” De club waarmee wij wandelen. Nu we het lidmaatschapsgeld (het enorme bedrag van 22 euro voor een jaar) mochten betalen horen we er echt bij. Na de feestdagen zijn er kennelijk meer die het voornemen hebben om meer te gaan bewegen. We hebben de club tenminste nog niet zo groot gezien. De gids van deze keer neemt het serieus en vindt dat iedereen zich eerst aan ons moet voorstellen!? Nu hadden wij deze gids inderdaad nog niet gezien. Niet alleen wij zijn verbaasd; ook de andere bekenden vinden het zo te merken onzin. Maar madame blijft volhouden, tot enkele van de dames (het zijn 75 % dames) mij ter begroeting, of als bewijs van hun standpunt dat het onzin is, kussen om te laten zien dat ze ons echt kennen.
Read more...
 
21. Werkzaamheden Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 26 January 2007 00:00
Voorzien van diverse materialen voor mijzelf zowel als voor andere bewoners van de haven arriveerde ik vorige week. De altijd vriendelijke mensen van het mooie bunkerschip en leverancier van scheepsbenodigdheden “Dekker en Stam” hadden gezorgd voor een paar mooie nieuwe staaldraadverstagingen. Daarmee kon ik aan het werk om de laatste zichtbare restanten van het overboord varen van de mast weg te werken. Niemand heeft het waarschijnlijk gezien, maar zelf keek ik er iedere keer weer tegen aan met enige tegenzin.
Read more...
 
20. Retour Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 19 January 2007 00:00
Na een paar drukke weken in Nederland (zouden we dat ooit kunnen veranderen?) reed ik dinsdag terug naar Roanne. Dicky volgt eind van de maand per trein. Ook de terugreis had niet meer dan tien uur nodig, inclusief pauze. Goed te doen dus, temeer daar de route zeker mooie gebieden doorsnijdt. Het laatste deel van de route, na de autoroute, gaat via kleinere wegen door een bergachtig landschap met soms sterke hellingen en zeer vele scherpe en/of lange bochten. Hoewel prachtig, wreekt zich dan het effect van lang en alleen rijden en begint het genoeg te worden. Voor mij uit en boven de bergen van de Auvergne ging de zon op spectaculaire wijze onder. Maar niemand om dat hardop mee te kunnen delen. Nee, vrachtwagenchauffeur is voor mij ook in een volgend leven geen optie.
Read more...
 
19. Maritiem erfgoed Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 12 January 2007 00:00
De drukte neemt weer toe. Ondanks voornemens om het dit keer rustiger te doen was het toch weer een rondrijden door het land. Maandag nog een dag van activiteit. De auto moet nog een beurt hebben en ik moet nodig naar Gorinchem. Bij de leverancier van motoronderdelen, Martin de Jong (zie de “links”), liggen materialen klaar om mee te nemen. Vrienden uit de haven beginnen te bedenken dat wij uit Nederland materialen mee kunnen brengen. Veel noodzakelijke materialen voor aan boord zijn in Frankrijk moeilijk te krijgen of duur. En ze kennen allen de reputatie van Nederland op dit terrein.
Read more...
 
18. Drukte Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 06 January 2007 00:00
Restanten van het kasteel van Roanne met daarnaast een blinde gevel met trompe l’œil, ofwel: niets van wat je ziet is echt.
Een dag later dan gewoonlijk verschijnt deze column. Waarom? Het zal wel met het onderstaande te maken hebben.

Na de geslaagde kerst kort naar Nederland. Fijn om kinderen en kleinkinderen ook weer even te zien. Het vertrek heeft nog een verrassing in petto. De bergachtige route naar Lyon is helemaal wit en biedt een sprookjesachtige aanblik. En dat onder een strakblauwe hemel.

Read more...
 
17. Uitersten Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 29 December 2006 00:00

Stel je een hele groep vlotte en leuke meiden jonge voor. Daarnaast ook wat oudere dames, die echter niet minder vlot ogen en zich gedragen, ondanks de door allen gedragen eenvoudige grijze kleding. Ze hebben plezier met elkaar, wat zich uit in zingen en lachen. Ze leven en werken intensief samen, studeren en kijken vol verwachting naar hun toekomst.

Waar heb ik het over?

Het klooster waar wij de kerstnacht doorbrachten.

Read more...
 
16. En steeds weer Franse les Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 22 December 2006 00:00

Langzamerhand hebben we nu ook een grote Franse kennissenkring. Franse havenbewoners, leden en leiding van de sportzaal, de vriendenclub van Renaisson, wat via-via contacten etc. Voordeel is dat je je ook werkelijk thuis voelt. Tegen velen hebben we gezegd dat we het op prijs stellen als ze ons Frans spreken verbeteren als dat nodig is. Velen doen dat dus ook niet. Dan spreekt de Franse beleefdheid parten. Het tegendeel van onze bedoelingen: men laat ons weten dat we het zo goed doen. Wij zijn er van werkelijk van overtuigd dat dat niet zo is. Dus zeggen we steeds weer dat de ander erg vriendelijk is. “Vous êtes très gentil”, “Mais non”, “Mais oui”…. Enfin, zo kun je al gauw een gesprek vullen. Om werkelijk vooruit te komen zijn we dus op Franse les gegaan bij een oudere Franse dame die ook in de haven woont.

Read more...
 
« StartPrev1234NextEnd »

Page 2 of 4