Home Columns "08 - "09
Columns 2008-2009
4 Gastvrijheid Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 31 October 2008 15:56
We zijn tamelijk gemakkelijk in het zeggen: “kom maar binnen”. Een enkele keer komt het niet uit, maar als mensen interesse tonen zijn ze al snel welkom. Zo ontmoetten we bij een kennis Manu. Manu bleek een interessante man die onder andere alles af weet van het zelf maken van likeuren. Hij noemt er uit de losse pols een rij op. Hij bespeurt onze interesse, verdwijnt en komt een half uurtje later terug met “proefmateriaal”. Het zal wel een afwijking zijn, maar ik zeg daar niet makkelijk nee tegen. Zijn likeur blijkt werkelijk prima te drinken. Ondertussen hoor ik van hem dat hij geïnteresseerd is in onze manier van leven. Wel, bij (na) een goed glas zeg je dan al gauw “kom toch langs”. Hij accepteert dat ook direct en reeds de volgende dag meldt hij zich met zijn vrouw aan de kade. We zijn voorbereid en onze wijn kan zijn goedkeuring weg dragen. Het spijt hen uiteindelijk zeer dat ze een afspraak hebben staan waardoor ze na een uurtje weg moeten. Ze hebben gehoord dat wij het plan hebben om de volgende ochtend te vertrekken en Manu zegt dat dat hem nu spijt, want anders had hij ons voor de volgende dag voor de lunch kunnen uitnodigen. Mijn antwoord is zeer snel: “ach, we zijn niet werkelijk gehaast”. En zo worden we alsnog uitgenodigd om de dag daarop bij hen de lunch te gebruiken. Hij belooft ons een lunch met alles uit eigen tuin en/of met producten van buren. Het eerlijke koken van dagverse producten dus waar ze in de campagne sterk in zijn. Aangezien we hier aan de rand van de Bourgogne zitten ben ik ook wel benieuwd wat dat oplevert.

We worden allerhartelijkst ontvangen in de zomerkeuken. Die bevindt zich in het souterrain, is buitengewoon sober ingericht maar biedt ruim plaats aan een grote eettafel en aan een uitstalling van diverse producten. In de van daglicht afgesloten kelder ernaast toont hij ons de overige producten en een stel enorme vriezers. Dat is in de eerste plaats al nodig voor alle producten uit eigen tuin die een hoeveelheid oplevert die niet direct te consumeren is. Ook organiseert hij nog het nodige samen met zijn buren, zoals slacht en wild. Daarna worden we rondgeleid in de tuin. Ik ben geïmponeerd. Werkelijk van alles is er te vinden. Zelfs heeft hij hier zijn eigen aspergebedden. We zijn er midden in het seizoen van de asperges en ik hoop dat we ook daar wat van kunnen proeven. Het aperitief (12.00 uur) is reeds overvloedig. Hij wil graag zijn mening over diverse wijnen met ons delen respectievelijk bij ons toetsen. Veel wijnen uit de eigen regio, die wel drinkbaar zijn, zoals enkele Nederlandse vrienden dat met een overmaat aan understatement plegen uit te drukken.
Read more...
 
3 Winkelen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 25 October 2008 16:45

We stoppen onderweg met de boot op een prachtig en rustig plekje vlak bij een flink dorp. Alles ziet er verzorgd uit. Mooie drijvende pontons om aan te liggen. Er zijn picknicktafels en er is drinkwater beschikbaar. Het ligt er allemaal zo idyllisch bij, omgeven door velden waterlelies, dat we zonder een spoor van twijfel besluiten hier op z’n minst enkele nachten te blijven. Als na vastleggen de rust neerdaalt gaan we eerst eens rustig er bij zitten met een drankje om van het mooie plekje te genieten. Bijkomend voordeel is dat we tegen een flink dorp aan kijken, waar het ongetwijfeld ook niet aan de nodige voorzieningen ontbreekt. Na een uurtje wandelen we dus maar eens die richting uit. Mooie hoofdstraat, maar voor het tijdstip rond een uur of vier wel buitengewoon rustig. We lopen de hele straat uit en zien enkele huizen waar een winkel gezeten zou kunnen hebben. We gaan enkele zijstraten in, maar ook daar niets. Zelfs geen bakker. We zijn toch wel in een Frans dorp? Terug gelopen door de dorpsstraat zien we eindelijk iemand voor een huis zitten. We informeren dus maar eens waar we de winkels kunnen vinden. Het blijkt dat de laatste bakker recent vertrokken is en dat in het hele dorp niet één winkel meer te vinden is. Dat verklaart de rust. Maar dit is toch niet normaal?

 

Read more...
 
2 Treinreis Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 17 October 2008 14:25
Het was het afgelopen jaar een aantal malen nodig om per trein te reizen. We wisten dat tevoren, dus onderzochten al even of Frankrijk het equivalent heeft van een vastrechtkaart of iets dergelijks, zoals we dat uit Nederland kennen. Nu hadden we al diverse malen meegemaakt dat we ergens kwamen waar men zelf het initiatief nam om voorzichtig te vragen of we boven de zestig waren. Het verraste ons de eerste keren aangenaam dat het bevestigende antwoord dan direct een lagere prijs ten gevolge had. We waren dan ook niet verbaasd dat we binnen de rij van mogelijkheden een seniorenkaart tegen kwamen. Je vraagt je dan natuurlijk onmiddellijk af of je hier ook als buitenlander voor in aanmerking komt. We sloegen dus de mogelijkheid om via internet te bestellen in dit geval maar even over om direct aan het stationsloket inlichtingen in te winnen. Welnu, de dame achter het loket begreep niet waarom wij ons dit af vroegen. Maar natuurlijk kunt u een abonnement kopen. Dat het in dit geval handelt om een seniorenkaart die op zichzelf al een seniorenprijs van slechts een paar tientjes heeft doet daar niets aan af. En wat voor korting krijgen we dan? Wel, dat kan variëren tussen de vijfentwintig en vijftig! procent, afhankelijk van soort trein en tijdstip of dag waarop wordt gereisd. Dat we ook nog wilden weten of dit zou gelden voor internationale treinen of voor de TGV deed de deur dicht. Maar natuurlijk, het is een kortingskaart voor de trein, dus …..
Read more...
 
1 Terug Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 11 October 2008 10:23
kaaswandeling_in_pouilly_sur_charlieu.jpgNauwelijks terug in de haven van Roanne, bruist het alweer van de activiteiten om ons heen.  We horen bij de eersten die terug zijn, dus we maken ongeveer ieder welkom mee. De voorbereidingen voor de “Portparty”, het welkomstfeestje dat ieder najaar wordt gehouden moeten in gang worden gezet. Er valt weer heel wat te doen aan de schepen en natuurlijk is het weer de maand van de “Table ouvert”, waarbij onder andere vele restaurants zich presenteren met een bijzonder programma.  Ondertussen zijn natuurlijk ook weer de oefenavonden van het koor gestart en zijn daarmee de voorbereidingen voor de concerten die we komend jaar onder andere in Nederland geven in volle gang. Zo druk als een klein baasje dus. En het blijft gewoonte van bezoekers om te vragen: “wat doen jullie nou de hele dag op zo’n boot?” De wedervraag wat zij dan doen de hele dag thuis, wordt dikwijls niet begrepen.
Klik hier om verder te lezen...
 
« StartPrev123NextEnd »

Page 3 of 3