Home Columns "10 - "11
Columns 2010 - 2011
5 Verrassing Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Thursday, 04 November 2010 15:08

Met onze bejaarde Franse buren gaat het niet zo goed. Afnemende gezondheid waarbij Gislène twee keer met vliegende vaart naar het ziekenhuis moest worden gebracht en vele andere treurige belevenissen hebben hen dit laatste jaar aardig in de put doen belanden. Gislène probeert vrolijk te blijven (hetgeen dikwijls niet lukt) en Benoit heeft pogingen daartoe opgegeven, hoewel hij naar mensen die hij aardig vindt wel zijn best doet. Meestal leidt dat er toe dat hij al snel door vermoeidheid is overmand en zich stilletjes terugtrekt. Gislène maakt dan van de gelegenheid gebruik om haar nood te klagen over gebrek aan daadkracht van Benoit. Twee aardige mensen die je langzaam af ziet takelen in hun mogelijkheden om het leven nog een beetje leuke invulling te geven. Alle tijd gaat op aan artsen, ziekenhuizen, fysiotherapeut en angstige gedachten over hoe het nu verder moet.
Met enige regelmaat gaan we even bij hen

Read more...
 
4 Frans rijbewijs Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 30 October 2010 15:25

Beloofd is beloofd: de afloop van het drama in vele bedrijven genaamd “Omruilen van het rijbewijs”.
Nog even in herinnering: Omdat mijn Nederlandse rijbewijs binnen afzienbare tijd verlengd moet worden stapte ik overeenkomstig de wet naar de (sous)Prefecture om het rijbewijs bij die gelegenheid om te zetten in een overeenkomstig Frans bewijs dat mij toestaat mijn auto te besturen. (zie column 18 uit de serie 2009-2010)
Bij mijn aankondiging van de zomerpauze was ik al geïrriteerd maar nog enigszins optimistisch. Ik schreef toen het volgende:
“Bijna drie maanden verder informeerde ik wanneer ik nu mijn rijbewijs een keer tegemoet kan zien. Toch niet al te gehaast lijkt me. De dame op de sous-prefecture echter  “was not amused”  met mijn vraag. Ik had maar gewoon te  wachten. Op mijn opmerking dat ik met mijn tijdelijke papiertje nu alleen maar in Frankrijk mag rijden en nu dus de gevangene ben van de overmatig traag werkende Franse bureaucratie wenste mevrouw niet te reageren. Inmiddels weet ik dat er mensen zijn die tot vijf maanden hebben moeten wachten op het definitieve papiertje”.

Aangezien het tijdelijke papiertje na drie maanden afloopt krijg je dan een stempel met een maand verlenging. Dat werd vervolgens bij ieder bezoek zwijgend direct gegeven. Na zes maanden was ik drie dagen te vroeg en vond de dame aan het loket dat dat niet kon. Dat deed me min of meer ontploffen. Steeds opnieuw van onze zomerse ligplaatsen terugrijden om dan op deze vrijdag te horen te krijgen dat ik op maandag maar terug moet komen? Dat dacht ik toch niet! Ah, een boze monsieur, dat vraagt om de chef.

Read more...
 
3 Klantenkaart Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 22 October 2010 18:31

Laten we even in de winkelsfeer blijven. We wonen in de haven van Roanne kort bij diverse grote supermarkten. Makkelijk en -nu de aanloop naar de Kerst hier zoals gewoonlijk alweer steeds duidelijker zichtbaar wordt- ook dikwijls een feest. Gourmands als we zijn is de aanblik van al die specialiteiten die nu week na week in de aanbieding komen een regelmatig bezoek zeker waard. Het begon de afgelopen weken al met wijnmarkt na wijnmarkt en proeverij na proeverij. Als je nu echt wat goeds bij elkaar wil zoeken loop je dus de diverse evenementen bij de diverse supermarkten af.  Je komt in deze weken dus niet alleen meer bij de “eigen” supermarkt waar we uiteraard al een klantenkaart van hebben.
Lachten we wel eens om de doosjes en laatjes met bonnetjes die velen in Nederland hadden alsof dat toch een wat vreemd Nederlands fenomeen zou zijn (Nederlandse zuinigheid weet je wel), het was en is hier niet anders. Niet alleen de supermarkt die wij frequenteren, maar werkelijk alle supermarkten kennen nu de klantenkaart die je dikwijls vooral op de eigen merk artikelen extra kortingen opleveren. Dat is ook soms het geval bij al die bijzondere specialiteiten die nu de schappen beginnen te sieren. Kom je dus ergens om zo’n specialiteit te

Read more...
 
2 Markt II Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 15 October 2010 14:53

Afgelopen week vertelde ik over de markten. Uiteraard zijn wij inmiddels vaste klant op diverse weekmarkten. We kennen de diverse handelaren en weten waar we voor diverse producten terecht kunnen. Vooral de kleine boeren met producten zo van het land zijn daarbij bij ons favoriet. Op een van de mooiste weekmarkten van de wijde omgeving, in het aardige stadje Marcigny, is er recent een marktstal bij gekomen die op het eerste gezicht merkwaardig aandoet hier. Twee Hollandse vrouwen die hier staan met, jawel, Hollandse kaas. Ze hebben inmiddels vaste plek verkregen op een aantal markten in de regio. Je vraagt je toch af of er in dit land met z’n paar duizend kaassoorten en vele kaastradities wel plaats is voor de puur Hollandse producten die zij hier aan de man proberen te brengen.
Hun simpele en logische verklaring is dat er juist in deze veelheid altijd wel plaats is voor een nieuw product. Ze sluiten aan bij een nationale traditie en men weet hen inmiddels meer en meer te vinden. Nu houden wij juist erg van de Franse culinaire tradities en zeker ook van vele Franse kaassoorten. Het enige wat we door een meer dan een halve eeuw ingeslepen gewoonte wel misten was de mogelijkheid om een stukje brood met Hollandse kaas te beleggen. Je laat eens wat insealen in Nederland, maar dat lijkt toch niet al te lang de kwaliteit te behouden, laat staan als dan blijkt dat het pakketje inmiddels lek is.
Logisch dus wel dat we inmiddels vaste klant beginnen te worden bij de dames en –zoals

Read more...
 
1 - Markt Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 09 October 2010 16:40

We eindigden het seizoen 2009 – 2010 met de “Vide Grenier”: de bekende Franse rommelmarkt. Het zomerseizoen is het grote moment voor de Vide Grenier. Hele lijsten worden er gepubliceerd van plekken waar iedere particulier zijn/haar  zolderopruiming aan de man kan proberen te brengen; “Professionals” trachten datgene wat ze, dikwijls s’morgens  in alle vroegte, op diverse rommelmarkten hebben ingeslagen op een andere plek weer met enige winst te verkopen; Professionele antiekhandelaren zoeken er met enkele voorbeelden van hun handel naar klanten die ze naar hun winkel uit kunnen nodigen. Al met al een soort van zich voortdurend verplaatsende Koninginnedag. Inclusief drank, muziek en snacks. Men beleeft er veel plezier aan. Franse toeristen en toeristen van vele andere nationaliteiten besteden een deel van hun vakantie aan het aflopen van deze markten. Wij wachten tot de toeristen weer verdwenen zijn. De prijzen op dit soort markten gaan dan ook weer drastisch omlaag.

Read more...
 
« StartPrev123NextEnd »

Page 3 of 3