Home Columns "11 - "12
Columns 2011 - 2012
9 Begraven Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 21 January 2012 13:01

Slechts enkele uitzonderingen daargelaten is het meestal niets dan vrolijkheid in deze column. Het lijkt wel alsof het leven uitsluitend uit eten en drinken bestaat. Maar natuurlijk gaan de mindere tijden ook Frankrijk niet zomaar voorbij. En zoals bij iedereen worden ook bij ons in de persoonlijke levenssfeer de dagen van genieten van het leven afgewisseld met minder goede berichten of droefenis. Zo waren we de laatste paar jaren nogal eens aanwezig op begrafenissen. Wat daarbij opvalt is dat de nabestaanden steeds meer trachten van een afscheid een bijzondere herinnering te maken. Er is gelegenheid tot bezoek aan een rouwcentrum of bij de overledene thuis; Er wordt op een of andere wijze een plechtigheid gehouden waar men een persoonlijke invulling aan geeft en vervolgens kan ieder even bijkomen bij op z’n minst een kopje koffie. Soms wordt dat naar wens en in de sfeer van het leven van de overledene uitgebreid met een hapje en een drankje waar men elkaar ontmoet en waar herinneringen kunnen worden opgehaald.

Read more...
 
8 Marktplezier Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 13 January 2012 22:09

Het blijft een kleurige omgeving waar we ons goed kunnen vermaken: de markt. En dan speciaal de markt in Marcigny. Groot met ook een afdeling “levende have”. En vooral op die laatste plek willen we nog wel eens aardige dingen meemaken.
Recent waren we er weer. Natuurlijk moesten we even wat inkopen bij de Hollandse kaasdames: een kaasplateautje voor een etentje met Franse vrienden. Leuk om ze dan een aantal verrassende kazen uit Nederland voor te zetten. Ook leuk voor onszelf. We vonden hier meer soorten Nederlandse kaas dan we ooit in Nederland zelf vonden. (http://fromagehollandais.vpweb.fr/)
Voor we zover waren kwamen we de markt op langs de levende have. Natuurlijk zijn er altijd een paar jonge hondjes die je vertederen. Natuurlijk verbazen we ons ook iedere keer weer over de kleine kooitjes waarin de dieren worden gestopt om op de markt ten toon te kunnen stellen. Kippen, konijnen, eenden, geiten, kalkoenen, etc. Je kunt het zo gek niet

Read more...
 
7 Sfeervolle kerst Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Sunday, 25 December 2011 16:27

Kerst in Melay. Dat betekent in de eerste plaats rust en in de nacht doodse stilte. Ook: sterrenhemels of prachtig getekende luchten; Naar alle kanten kilometers uitzicht; In de verte de heuvels van de Beaujolais. 
Melay, klein dorp op vijf minuten lopen. In de kersttijd versierd met vele kerststallen en -stalletjes. Dorpsbewoners die, nieuwsgierig, komen kijken naar de verlichte schepen. Sommigen komen tot voor de schepen rijden, kijken even en zijn weer weg. Anderen trekken de stoute schoenen aan en komen een praatje maken en drinken dan uiteraard bij het vuur een glas warme wijn mee. De 23e zijn er voor de meesten nog geen grote verplichtingen, dus uiteindelijk bleef een groeiende groep dorpsbewoners steeds langer hangen, het voorbeeld van de vriendelijke en actieve burgemeester volgend die na drie uur pas weer weg ging. Maar allen lieten, desnoods alleen even via het autoraampje, weten dat ze het prachtig vonden. We liggen ook mooi strategisch aan de toegangsweg tot het dorp.

Read more...
 
6 Kerstwensen voor allen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 17 December 2011 19:25

Ook dit jaar gingen we weer richting Oingt, klein maar prachtig dorp in de Beaujolais. Alleen de rit er heen is al schitterend. We doorkruisen het landschap van de Lyonnaise, zuidelijke uitloper van de Beaujolais. Nog even en dan is ook hier een autoroute open, maar nu kronkelen we nog naar omhoog en omlaag om een pas met mooie uitzichten te passeren. Het is volop genieten geblazen.

  

Read more...
 
5 Feestweek Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 10 December 2011 11:29

Via Facebook en Twitter zijn al wat foto’s te zien geweest van de gebeurtenissen deze week. Voor de eerste maal in de geschiedenis kwam op zes december St Nicolaas aan in Roanne en twee avonden later stond de haven in vlammen. Tussen die twee gebeurtenissen bestaat geen oorzakelijk verband en de vlammen werden veroorzaakt door een theatergroep die op verzoek van de gemeente op deze wijze het lichtfeest inluidde voor Roanne. Onschuldig vermaak dus. De aankomst van St Nicolaas was een plannetje dat is ontstaan in een samenspraak tussen de Liger-club van Roanne en de havenvereniging (Association des Plaisanciers de Port de Roanne APPR42). De Liger-club is tamelijk bijzonder (http://www.liger-club.eu/club.php?id=111231606) . In het hele stroomgebied van de Loire is deze vereniging actief. Ze beschrijven hun verenigingsdoel als volgt: Liger Club, club qui a pour objectif de valoriser l'art de vivre, la tradition et la courtoisie autour de la Loire. De Liger is de oude Latijnse naam van de Loire en de bewoners van het stroomgebied noemen zichzelf Ligériens. De club wil dus de oude gebruiken, de cultuur en de levenskunst van de bewoners van dit gebied in ere houden.
Ze pretenderen daarmee nogal wat. De Loire is de langste rivier van Frankrijk met een lengte van 1012 Km. De rivier ontspringt op het Centraal Massief in de Ardéche op 1400 mtr hoogte aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc en mondt in het Noorden bij St Nazaire uit in de Atlantische Oceaan. Het totale stroomgebied beslaat daarmee een

Read more...
 
4 Welkom Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 03 December 2011 13:34

We gaan de kerstdagen met drie schepen doorbrengen in Melay. Klein dorp (1000) inwoners in de naastgelegen provincie Saône-et-Loire in de zuidelijke uitlopers van de Bourgogne. Per auto een uurtje, maar per boot hebben we een dag nodig om er van uit Roanne te komen.
Het idee om rond de kerst te gaan varen werd geopperd door havenvrienden en het leek ons onmiddellijk een leuk idee om in dit kleine dorp te gaan liggen omdat we er enkele keren aan het einde van de zomer 

Read more...
 
3 Waar gaat het om ........... Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 26 November 2011 14:02

 

Regelmatig krijg ik de vraag voorgelegd waarin nu eigenlijk het verschil zit tussen het leven in Frankrijk en in Nederland. Geen vraag die eenvoudig te beantwoorden is. De vaste lezerskring van mijn columns hier op de website of in de “Motorboot” heeft steeds wel met stukjes van dit leven kennis gemaakt. Dikwijls gaat het daarbij om het leuke, de aardige dagelijkse belevenissen; de leuke reizen; het mooie land; en niet in de laatste plaats kookkunst en wijn. Soms ook om de ergernissen. Het contact met officiële  instanties geeft daar nogal
Read more...
 
2 Uitverkoop Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 19 November 2011 22:20

Het was in een aantal opzichten een merkwaardige zomer. We begonnen het voorjaar ook hier zeer vroeg met een zeer lange periode van prachtig zomerweer. Geen spatje regen viel er. Al vroeg begon de Franse vaarwegbeheerder VNF te roepen dat er wel eens kanalen gesloten zouden kunnen worden bij gebrek aan water. Nu kan iedere gebruiker van de Franse kanalen getuigen van het feit dat er dikwijls al heel snel geroepen wordt dat er watertekort is, terwijl de bassins nog goed vol staan. Vooral de beroepsschippers klagen daarover steen en been. Iedereen dacht dus dat het uiteindelijk wel mee zou vallen. Wij gingen dan ook vrolijk door naar Parijs waar we een mooie tijd hadden met twee kleinkinderen. Onderweg kwam de oudste dochter nog langs met het gezin en tenslotte kwam ook de jongste dochter ons met haar oudste van vier opzoeken. We genoten van de tocht op de Marne waar we weer in leuke dorpjes en stadjes lagen waar we zowel aardige als en interessante mensen konden ontmoeten.
Verontrustend werd wel dat de kranten steeds meer berichten begonnen te plaatsen over een lage grondwaterstand en een gebrek aan neerslag. Ook de VNF deed een duit in het zakje met een dreigende sluiting van het belangrijke Canal du Centre. Kortom, aangekomen in Chalon en Champagne stonden we voor een ernstig vraagstuk. Gokken op het lang genoeg open blijven van het Canal du Centre of maar gewoon langs de route waarlangs we gekomen waren terug. Het werd dat laatste. (Achteraf gezien een gelukkige keuze.) En het was geen straf. Wel bleven de berichten ook voor andere vaarwegen verontrustend, waardoor we de route wat sneller aflegden dan

Read more...
 
1 Klussen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 07 October 2011 18:26

Zoals u eerder heeft kunnen lezen heb ik het geluk gehad mee te mogen gaan zingen in een hier fameus klassiek koor. Een koor dat we in Nederland waarschijnlijk met “Oratorium koor” aan zouden duiden, hoewel ook korter Frans werk en meer populaire muziek van over de hele wereld niet wordt geschuwd. (Voor diegenen die hier minder in thuis zijn: Een oratorium is een omvangrijk vocaal werk veelal met een geestelijke of wereldlijke inhoud voor orkest, zangsolisten en koor.)
Na jaren rond te hebben gezworven en met opslag van materialen en partituren door de hele stad, is het moment aangebroken dat het koor de beschikking gaat krijgen over een eigen onderkomen. Met gepaste vrolijkheid wordt het bericht in ontvangst genomen. Het blijkt te gaan om een eigen gebouw met twee kleine en een grote repetitiezaal, opslagruimte, keuken en kantoor. Niet weinig dus. Het gebouw blijkt wel in erbarmelijke staat door jarenlange leegstand. Gezien de geldelijke middelen zal er ook het een en ander van de zelfwerkzaamheid van de koorleden gevraagd gaan worden. In de euforie van het moment vindt natuurlijk niemand dat een probleem. Bij het leegruimen van het gebouw, waar uiteindelijk containers voor nodig zijn, kan ik door omstandigheden niet aanwezig zijn. Naar ik begrijp zijn velen daarbij wel wezen helpen. Daarna kan het schoonmaken en klussen beginnen.
Natuurlijk gaat het hier niet anders dan elders. Naarmate het klussen langer duurt komt er steeds meer neer op een langzaam kleiner wordende groep. Je bent geneigd daarover te klagen. Het aantal keren dat er tegen elkaar in wordt gewerkt blijkt echter nu al niet gering. Wil je oude verf voorbehandelen omdat deze erg slecht is en bereid je de zaak daarop voor; kom je de volgende dag tot de ontdekking dat een ander er al gewoon verf overheen heeft gesmeerd. Een Frans soort acrylverf die volgens de verhalen in één keer zou moeten dekken. Vergeet het maar.

Read more...
 
« StartPrev12NextEnd »

Page 2 of 2